Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Univerzitet u Beogradu

  Univerzitet u Beogradu POPRAVIO plasman: Ponovo među 500 najboljih na Šangajskoj listi

  Univerzitet u Beogradu je ove godine popravio plasman u odnosu na 2021. na prestižnoj Šangajskoj listi, gde je sada ponovo među 500 najboljih. Nalazi se između 401. i 500. mesta od rangiranih 1000 univerziteta na svetu.

  Beogradski univerzitet je prošle godine bio između 501. i 600. mesta od 1000 rangiranih.

  Kako navode na zvaničnom sajtu Univerziteta, uzimajući u obzir dinamičan razvoj performansi visokoškolskih ustanova u privredno najrazvijenijim zemljama, pozicija Univerziteta u Beogradu je relativno stabilna uprkos manje povoljnim uslovima za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti i popravljena je u odnosu na prošlu godinu.

  Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta.

  Kriterijumi su: alumni dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih, stoji na sajtu UB.

  Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi se od 2003. godine kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koje obavlja ShanghaiRanking Consultancy. Na rang-listi ARWU Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE