Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  deca

  Stručnjak objašnjava: Zašto nije dobro prisiljavati decu da dele stvari?

  Većina roditelja našla se u situaciji u kojoj je njihovo dete odbilo da podeli igračku s drugim detetom.

  Dok će većina na to reagovati teranjem deteta da nauči da deli, neki stručnjaci tvrde da taj potez pravi više štete nego koristi.

  Ne terati decu na deljenje jedna je od tehnika roditeljstva koja je postala popularna na društvenim mrežama, a stručnjaci su izneli svoje viđenje zašto to ima smisla.

  Prema mišljenju dr Laure Markam, prisiljavanje dece na deljenje pre nego što su na to spremna može da bude štetno.

  „Prisiljavanje deteta da deli svoje stvari zapravo je pogrešna lekcija. To će mu pokazati da glasnim plakanjem može da  dobije ono što želi, da su roditelji zaduženi za to ko će i kada nešto dobiti, kao i da uvek treba ugoditi drugima, čak i kada ga taj potez ne čini srećnim ili ne oseća da je ispravan“, objašnjava dr Markam za „VeryWellFamily“.

  deca

  zagrljena deca, usplash

  Deca mlađa od 5 godina ne shvataju ideju deljenja

  Ona kaže da deca mlađa od pet godina ne shvataju ideju deljenja jer ne prepoznaju da bi tuđe želje i potrebe mogle da budu drugačije od njihovih.

  „Iako prisiljavanje deteta na deljenje može da nauči dete negativnim lekcijama, uvek je dobra praksa podsticati dete na deljenje. Jedan od načina je da dete pitate ujutru koje igračke ne želi da deli, pa ih sklonite“, napominje dr Markam i dodaje da je ponekad najbolje ništa ne učiniti, već pustiti decu da sama reše situaciju.
  deca

  deca, igračke, kockice, unsplash

  Ona je objasnila da možete i da modelujete ponašanje koje očekujete od svog deteta.

  „To znači da se sami potrudite da delite sa svojom decom i u blizini svog deteta radite stvari za koje želite da ih i ono radi“, kaže doktorka.

  Važno da nauče da igračku daju kad oni sami završe s njom

  Ona je mišljenja da je važno pustiti decu da se slobodno igraju, da se osećaju ispunjeno tim iskustvom i da nauče da daju igračku nekom drugom kada oni sami završe sa igrom.

  „Kada dete samo može da odluči kada će dati nekom drugom igračku, to je potez koji uči strpljenju i koji će pomoći detetu da bude u stanju da se nosi sa emocionalno složenijim situacijama kako odrasta“, poručila je doktorka, piše Index.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE