Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  United groupa

  United Grupa povodom tvrdnji Lučića: Imamo pet puta veću dobit od Telekoma

  Junajted (United) grupa je danas saopštila da je njena poslovna dobit u 2022. godini bila milijardu evra i da je pet puta veća od dobiti Telekoma Srbija.

  Ta kompanija se oglasila povodom izjave direktora Telekoma Srbija Vladimira Lučića da je Junajted grupa u finansijskim problemima.

  „Direktor kompanije Telekom Srbija napao je Junated grupu osporavajući njenu poziciju stranog investitora, iznoseći brojne neistine o poslovanju Grupe koja je najveća telekomunikaciona i medijska kompanija u regionu Jugoistočne Evrope“, navodi se u saopštenju.

  Istaknuto je da Junajted grupa ima dvostruko veće prihode od Telekoma Srbije i da je svaki put pri promeni većinskog vlasnika objavljivala međunarodni tender, prenosi Beta.

  „Prema relevantnim procenama vrednost Junajted grupe je oko 10 milijardi evra. Privatizacija Telekoma je dva puta propala i ni sada se ne nazire interesovanje bilo kog ozbiljnog investitora za tu kompaniju“, navela je kompanija koja posluje u osam zemalja na tržištu od 40 miliona stanovnika i u tim zemljama poseduje vodeće telekomunikacione operatore i medijske kuće.

  Junajted: 15 miliona korisnika i 15.000 zaposlenih

  Junajted grupa ima više od 15 miliona korisnika i oko 15.000 zaposlenih, a od Telekoma Srbije je, kako je istaknuto u saopštenju, tehnološki mnogo i naprednija i profitabilnija.

  „Teze koje se tabloidno plasiraju da je Junajted grupa u finansijskim poteškoćama, jer ima više od četiri milijarde evra duga su neistinite i u stvarnosti trenutni nivo duga rezultat je astronomskog razvoja kompanije i mnogobrojnih akvizicija“, objasnila je kompanija.

  Telekom Srbija (Beta-Milan Obradović)

  Telekom Srbija (Beta-Milan Obradović)

  Navedeno je da je Telekom Srbija na kraju 2022. godine imao dug od gotovo dve milijarde evra i da se bez širenja na nova tržišta ta kompanija u periodu od 2018. do kraja 2022. godine zadužila dodatnih 1,5 milijardi evra.

  „Uz već realizovana dodatna zaduženja iz juna 2023. godine u iznosu od 370 miliona evra, kao i trenutne pregovore o dodatnom finansiranju od još 300 do 500 miliona evra, dug Telekoma će biti tri milijarde evra“, tvrdi Junajted grupa i dodaje da je stepen njene zaduženosti višestruko manji od stepena zaduženosti Telekoma Srbije.

  Telekom, kako navodi Junajted grupa, dobavljačima ne plaća usluge i više od godinu dana i duguje im 475 miliona evra.

  „Pre pet godina dugovali su srpskim privrednicima 176 miliona evra, a sada je iznos duga narastao do neverovatnih pola milijarde evra. Ovakav odnos Telekoma prema kompanijama koje za njih vrše usluge, ugrožava njihov opstanak i unazađuje srpsku privredu“, ukazala je Junajted grupa koja je istakla ;u istom periodu nije povećala iznos obaveza prema dobavljačima i redovno ih izmiruje.

  Telekom, po oceni Junajted grupe, kroz računovodstvene manipulacije prividno pokazuje pozitivno poslovanje i isplaćuju dividende iz novca koji nije rezulaltat uspešnog poslovanja već je iz novih kredita koji iznose 1,5 milijardi evra.

  „Zbog finansijske situacije u Telekomu država i ne raspisuje tender za 5G mrežu, jer zna da državni operator nema novca za investicije“, navela je Junajed grupa i dodala da je kompanija SBB, koja je u njenom sastavu, tražila raspisivanje aukcije za 5G mrežu spremna je da investira 240 miliona evra.

  Junajted grupa je pozvala nadležne institucije da joj omoguće, kao jednom od najvećih stranih investitora, jednake uslove na tržištu koji su predviđeni Ustavom i zakonom, kao i da prestanu opstrukcije i da joj se obezbede uslovi da radimo slobodno, jer će njena buduća ulaganja u Srbiju biti dobra i za privredu i građane.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE