
Umetnost u šoljici: Italijanski barista objašnjava šta je neophodno za savršen ESPRESSO?
Da li ste znali da postoji više od 50 vrsta kafe, a da su samo sve koriščene u komercijalne svrhe – to su Arabika i Robusta.
Kafa je počela da se konzumira još u devetom veku u Etiopiji. Tek u 16. veku je počela da se konzumira kafa, najsličnija onoj koju danas poznajemo.
U modernom dobu se godišnje proizvede 10.2 miliona tona kafe, 25 miliona zaposlenih radi u industriji kafe, a Brazil je najveći proizvođač kafe u svetu.
Procene su da se svake godine popije više od 400 milijardi šoljica kafe u svetu, a najviše je piju Finci i to 12,2 kilograma kafe po stanovniku.
Italijani su zaslužni za espresso koji poznajemo danas, a to je ujedno i kolevka nekih od najboljih barista na celom svetu. Jedan od njih je i Fabio Doti koji je bio gost Beograda na događaju kompanije NIS i Drive Cafe-a.
Od ovog stručnjaka i poznavaoca kafe imali smo prilike da čujemo šta je neophodno za savršenu šoljicu kafe, ali i kako izgleda umetnost u šoljici – latte art.
Prema njegovim rečima neophodna nam je, pre svega, dobra mešavina kafe, kvalitetno mlevenje zajedno sa mašinom, te vešte ruke.

Fabiano Dotti (BIZLife)
„Mora se voditi računa o količini kofeina u svakoj šoljici, dozi kafe koja se konzumira u toku dana, temperatura na kojoj se kafa konzumira, idealna je ona od 67 stepeni i za kraj, kafa mora biti vizualno primamljiva“, rekao je Fabiano.
On takođe ističe i da je za latte art neophodna opuštena ruka koja se mora kontrolisati kako bi dobili oblik koji želite – „zamislite da je espresso platno, a mleko boja“.
Izvor: BIZLife/M.S.
Foto: BIZLife