Umetnici na lizing

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Umetnici na lizing

  Narodno pozorište u Beogradu, umesto zapošljavanja umetnika, preko tendera naručuje usluge približno 400 glumaca, režisera, dirigenata, solista, baletskih umetnika, muzičara i drugih umetničkih stvaralaca na godišnjem nivou, pise Radnik.rs, a prenosi N1.

  Iako u tekstu tendera piše da se umetnici angažuju na ovaj način radi “efikasnog i modernog obavljanja posla”, iz Samostalnog sindikata Narodnog pozorišta navode da se umetnici angažuju “na lizing” zbog zabrane zapošljavanja.

  Prema podacima sa sajta Narodnog pozorišta u Beogradu, ova institucija je u junu ove godine raspisala tender u okviru koga nabavlja usluge privremenog zapošljavanja i ustupanja ljudskih resursa: stvaralaca, izvođača i umetničkih saradnika, navodi radnik.rs.

  Naime, ovim tenderom pozorište traži agenciju preko koje će iznajmljivati glumce, muzičare, scenografe, režisere i druge umetnike koji učestvuju u kreiranju drame, opere, baleta. Na ovaj način pozorište umesto da zapošljava umetnike koji su joj neophodni za rad na predstavama putem konkursa, ona ih iznajmljuje kao uslugu to jest “ljudski resurs”.

  Tenderom je predviđeno i kolike će biti naknade umetnika koje variraju u zavisnosti od vrste posla ili angažmana. Na primer, predviđena naknada za glumca koji igra glavnu ulogu je od 80 do 110 evra po izvođenju, dok je za druge glumce od 15 do 80 evra. Sa druge strane, muzički producent u studiju plaća se mesečno 40.000 din.

  Uredbom Vlade Republike Srbije o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru Narodno pozorište u Beogradu može imati najviše 675 zaposlenih, dok putem tendera traži još 400 zaposlenih.

  Razlog da ova kulturna institucija raspiše tender kojim se iznajmljuju umetnici, kako se navodi u tekstu tendera, leži u “potrebi efikasnog i modernog obavljanja posla”.

  “U situaciji u kojoj naručilac obavlja delatnost koja je po svojoj prirodi složena, dinamična, kreativna postoji visoko izražena potreba za logistikom koja obezbeđuje visoke standarde u obavljanju posla: poštovanje rokova, ekspeditivnost, ažurnost i brzo reagovanje”, dodaje se u tekstu ovog tendera.

  Ovim tenderom predviđeno je i da Narodno pozorište u Beogradu može da naloži agenciji angažovanje određenog lica za izvršenje određene usluge. To znači da pozorište u nekim slučajevima samo odabira umetnika koji će biti angažovan i upućuje ga agenciji, to otvara mogućnost za zloupotrebe imajući u vidu da pozorište ne raspisuje konkurs za umetnike, već ih može odabrati bez ikakve procedure i jednostavno uputiti agenciji da ih angažuje, navodi radnik.rs.

  Izvor: N1, radnik.rs

  Foto: BIZLife/Nina Karaičić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE