Umesto rugla Beobanke - nova poslovna zgrada na ZELENOM VENCU (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Umesto rugla Beobanke – nova poslovna zgrada na ZELENOM VENCU (FOTO)

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je  da će rekonstrukcija zgrade Beobanke na Zelenom vencu početi za oko dva meseca.

  „Novi vlasnik Beobanke na Zelenom vencu obevestio me je da će za oko dva meseca postaviti skele i početi sa rekonstrukcijom zgrade“, objavio je Vesić na Fejsbuk profilu.

  Dodao je da će grad Beograd u skladu sa zakonom datiti podršku realizaciji ovog projekta.

  Vesić je objavio i fotografije kako će izgledati rekonstruisana zgrada nekadašnje Beobanke.

  Višespratnica “Beobanke” na Zelenom vencu danas je samo jedan deo celog kompleksa koji je izgradio Energoprojekt 1960. godine, a kompleks se sastoji se iz tri dela.

  Krajem 2016. godine na javnom nadmetanju firma iz Štutgarta „Štaverk“ kupila je centralnu zgradu od 13 spratova za 4.250.000 evra.

  Tada su najavljivali da kompanija planira da otkupi još dva susedna objekta. Reč je o zgradi EPS-a u Carice Milice i zgradi Poreske uprave u ulici Zeleni venac.

  Namera nemačke kompanije bila je je da objedini nekadašnju celinu koju je izgradio Energoprojekt  i “spoji” objekat u Ulici carice Milice 2 i zgradu na adresi Zeleni venac 16.

  Projekat je predviđao i korišćenje obnovljivih izvora energije kao što su foto-naponske ćelije, vertogeneratori, geotermalna energija kao i razmenu toplote putem kanalizacionih vertikala i sistema.

  Međutim, od objave planova nije se dalje odmaklo.

  “Energoprojekt” je izgradio ovu zgradu za svoje potrebe 1982. godine, a u kulu na Zelenom vencu useljena je “Beobanka”, koja je tamo bila do 2002. godine, kada je otišla u stečaj.

  Zgrada je godinama prazna, a u stanju u kojem je danas nalazi se od 2007. godine, kada je uklonjena fasada i zgrada ogoljena do konstrukcije.

  Ova zgrada je u vreme kada je originalno projektovana bila jedna od prvih koja je građena po tada novim tehnologijama.

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Goran Vesić/FB

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE