Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ulepšavanje bez skalpela

  Piše: Dr Branko Trklja, direktor Nano klinike BRANT

  Dvadeset prvi vek doneo je fascinantan napredak novih tehnologija, koje su promenile svet i koje ga svakog dana menjaju. Danas čovek nije samo svedok nego je na različite načine i nosilac tih promena. Budućnost se ne čeka, ona se izmišlja, ona se stvara. Ono što nam je na početku novog milenijuma izgledalo kao daleka naučna fantastika – odjednom ulazi u naše živote. To eksponencijalno ubrzanje razvoja novih tehnologija posledica je činjenice da se različite tehnologije međusobno ukrštaju, interaguju i tako rađaju nove i kompleksnije – kumulativnim sadejstvom znanja iz različitih oblasti. Te najnovije – bio i nano tehnologije – ušle su i u svet medicine i počele da ga revolucionarno menjaju, donoseći nove principe i mogućnosti, nove materijale i nove tehnike – čudesne osobine koje nam donose ultramoderni visokotehnološki materijali.

  Kada su nam, pre devet godina, u Ženevi predstavili novu generaciju NASHA, gustih dugotrajnih hijalurona i nove mogućnosti u preoblikovanju jagodica, kao doktor na VMA sa iskustvom u zbrinjavanju ratnih povreda, pomislio sam da bi se tim visokotehnološkim materijalom mogao preoblikovati nos, kao i ostale koštane strukture lica i glave. Ono što je do pre desetak godina bila fantazija – da preoblikujete strukture lica bez velikih hirurških zahvata u opštoj anesteziji ‒ danas je postalo stvarnost, koja nas opominje koliko se svet brzo menja i koliko je važno pratiti te promene i taj napredak ukoliko imate ambiciju da radite vrhunsku estetsku hirurgiju.

  Korekcije lica estetskim intervencijama mogu ići u dva osnovna pravca, i to u pravcu unapređenja izgleda lica – preoblikovanjem, harmonizacijom struktura lica ili uklanjanjem određenih nesavršenosti, kao i u pravcu podmlađivanja ili, kako se to popularno naziva, antiejdžinga, ali bez radikalnih hirurških zahvata, sofisticiranim tehnikama, instrumentima i materijalima. Na takav način se mogu preoblikovati i remodelirati nos, jagodice, brada ili cela donja vilica, čelo, koštane ivice očne duplje, oblik glave i potiljačne, temene kosti, popuniti slepoočna regija, a podmladiti, osvežiti i zategnuti koža i potkožna tkiva lica, vrata i dekoltea, što se naziva i fejsliftingom 21. veka, jer se izvodi bez opsežnih hirurških operacija.

  Najčešće intervencije preoblikovanja struktura lica jesu nehirurške korekcije nosa i korekcije jagodica. One se izvode korišćenjem nanofilera sa specijalnim iglama, a samo preoblikovanje „novog nosa” instrumentima koji podsećaju na vajarske instrumente za oblikovanje skulptura u mekom materijalu. U određenom broju slučajeva postavlja se i tzv. Bionic skelet, tj. mreža posebnih niti od visokotehnoloških materijala, kojima se izvlače oštrije ivice nosa. Kod ovakvih estetskih intervencija, osim hirurško-medicinskog znanja i poznavanja osobina novih materijala, imperativ je i umetnički talenat, neophodan za lepo i skladno „vajanje” novog izgleda nosa, harmoničnog s ostalim dimenzijama i strukturama lica, a poštujući pritom ograničenja koja određuje od prirode zadato stanje. U mnogim slučajevima nepravilan nos se ovakvom intervencijom može dovesti u gotovo idealne mere.

  Pre intervencije uradi se precizno planiranje, mere se nos i druge relevantne strukture na licu, obeležavaju kritične tačke i definišu nove linije nosa, bliske idealnim merama. Ova intervencija je od velike pomoći i pacijentima koji su imali klasičnu hiruršku operaciju nosa u opštoj anesteziji, a koja nije donela zadovoljavajući rezultat zbog nekog od raznih uzroka, koji se u određenom procentu javljaju kod ovog zahtevnog i agresivnog hirurškog zahvata.

  Sve intervencije o kojima govorimo rade se u lokalnoj anesteziji, dakle, nije neophodna neka posebna priprema pacijenta. Pre intervencije se detaljno analiziraju strukture lica, a ako su u pitanju nos, jagodice ili donja vilica, onda se uradi detaljan pregled i premeravanje – koliko je odstupanje dimenzija struktura lica od tzv. zlatnog preseka (kanon idealne lepote u umetnosti) radi orijentacije u kom pravcu treba učiniti korekcije. Zatim se daje lokalna anestezija i uradi hirurška priprema radnog polja, obezbeđenje aseptičkih i antiseptičkih uslova i obeležavanje linija i tačaka gde će se aplikovati visokotehnološki filer. Cela intervencija, kada se radi korekcija nosa, traje obično oko 30‒40 minuta ili oko jedan sat – kada se radi korekcija donje vilice i drugih struktura na licu i poglavini, nakon čega pacijent može da nastavi svoje uobičajene aktivnosti.

  Novi izgled nosa dobijen ovom intervencijom traje oko tri godine. Naime, toliko dugo se ovaj ultragusti nanohijaluron vrhunskog kvaliteta zadržava na mestu aplikacije. Nakon toga se intervencija može ponoviti. Činjenica je da se jedan manji deo aplikovanog hijalurona ravnomerno veže za tkivo, tako da se prilikom sledeće intervencije dodaje manje materijala na kritična mesta. Intervencija je kratka, radi se u lokalnoj anesteziji specijalnim iglama i zato je bez ožiljka, bez dugotrajnog oporavka, bez krvarenja i potencijalnih infekcija. Rezultat je trenutno vidljiv i pacijent može odmah da se vrati svakodnevnim aktivnostima. Cena ove intervencije je nekoliko puta povoljnija od cene klasične estetske operacije nosa.

  Izvor: BIZlife magazin

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Komentari

  • Srećka

   Estetske intervencije, sa ili bez skalela su u velikom naletu. Pandemija korone kao da im je dala krila. Dosta dermatologa je prešlo u obolst estetike i ulepšavanja. Na štetu pacijenata sa kožnim problemima.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE