Ukrajinske izbeglice će moći da konvertuju grivne u evro

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ukrajinske izbeglice će moći da konvertuju grivne u evro

  Ukrajinci koji su izbegli od rata u zemlje Evropske unije uskoro će moći da konvertuju ukrajinske grivne u evropsku valutu.

  Na sastanku Komiteta stalnih predstavnika usvojena je preporuka Saveta o konverziji novčanica grivne u valute članica EU koje su primile izbeglice iz Ukrajine, saopštio je Savet EU.

  Cilj je da se dalje pomogne izbeglicama koje sada imaju problema sa zamenom ukrajinske valute za valute članica EU.

  U preporuci se pozivaju članice EU da uspostave nacionalne šeme koje će omogućiti konverziju grivni pod sličnim uslovima širom EU.

  Predviđeno je da izbeglice iz Ukrajine mogu da zamene do 10.000 grivni (oko 310 evra) po osobi, bez naknade i po kursu koji objavljuje centralna banka Ukrajine. Takođe je predviđeno da te šeme važe najmanje tri meseca.

  Zbog ruske agresije, ukrajinska centralna banka je suspendovala zamenu grivni za strane valute kako bi zaštitila ograničene devizne rezerve. To je nepovoljno delovalo na konvertibilnost grivne u zemljama EU u kojima mnoge banke nisu želele da je menjaju zbog kursnih razlika.

  Od početka rata u Ukrajini iz te zemlje je izbeglo više od četiri miliona ljudi, a članice EU su odlučne da im pomognu obezbeđenjem humanitarne pomoći i privremene zaštite, uključujući pristup tržištu rada, stanovanju, zdravstvu i obrazovanju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE