Ukrajinska IT firma iz Novog Sada seli u Zagreb

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ukrajinska IT firma iz Novog Sada seli u Zagreb

  Ukrajinska IT firma Intellias koja je ove godine trebalo da otvori kancelariju u Novom Sadu i zaposli najmanje 60 programera, odlučila je da odustane od poslovanja u Srbiji.

  Kako je navedeno u saopštenju za javnost objavljenom na njihovom sajtu, to čine zato što “ne osećaju adekvatnu podršku za Ukrajinu od srpskih vlasti u ovim teškim vremenima, u poređenju sa podrškom koja postoji u drugim zemljama”.

  Umesto Novog Sada, kancelarija jedne od najvećih IT kompanija u Ukrajini, koju je i Forbs proglasio za najboljeg ukrajinskog poslodavca, naći će se u Zagrebu.

  U saopštenju objavljenom na sajtu kompanije, navodi se da su izabrali Hrvatsku zbog dobro razvijene IT zajednice, ali i zbog podrške Ukrajini na putu ka Evropskoj uniji, zatvaranju neba za ruske avione, donacijama ukrajinskoj vojsci, kao i prihvatanju ukrajinskih izbeglica.

  “Vrlo nam je važno kako druge države u kojima su naši razvojni centri reaguju na događaje u Ukrajini. Vidimo da hrvatsko političko vođstvo aktivno podržava Ukrajinu u ratu i pruža azil izbeglicama. Hrvatski dobrovoljci otišli su u Ukrajinu kako bi pomogli našoj vojsci. S obzirom na sve ove faktore, odlučili smo da preselimo naše kancelarije u Zagreb”, rekao je Vitalij Sedler, direktor i koosnivač kompanije Intellias.

  Kompanija je već započela pripreme za transfer svih projekata iz Novog Sada u Zagreb.

  “Preselili smo kancelariju za Balkan iz Srbije u Hrvatsku. Ova zemlja zauzima jaku ukrajinsku poziciju, tako da naša glavna kancelarija na Balkanu treba da bude u Zagrebu”, rekao je Sedler u razgovoru za Forbs.

  Kompanija je do kraja 2022. godine u Novom Sadu trebalo da zaposli više od 60 inženjera koji bi radili na softverskim rešenjima vezanim za telekomunikacije, autoindustriju, finansije i slično.

  Kako se navodi u članku koji je objavio ukrajinski Forbs, već je zaposleno oko 10 inženjera i menadžer srpske ispostave. Do kraja godine, tim je trebalo da broji do 100 ljudi. Kompanija je, po rečima direktora, trebalo da ulaže nekoliko stotina hiljada dolara godišnje u Srbiju. Pričalo se i o otvaranju kancelarija u Beogradu.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE