Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata u EU

  Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

  „Evropska komisija je upravo odlučila da dodeli Ukrajini i Moldaviji status kandidata za EU. Istorijski trenutak. Današnji dan označava ključni korak na vašem putu ka EU.“, napisao je Šarl Mišel na Tviteru.

  „Čestitam (predsednik Ukrajine) Volodomiru Zelenskom i (predsednica Moldavije) Maji Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost“, dodao je Mišel u svojoj objavi.

  Pred početak sastanka u Briselu i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost rekao je da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata, uz razumevanje da ima još nekih uslova koji treba da budu ispunjenia da, i što se tiče Gruzije, postoji jasan put ka EU.

  Protestors hold an European Union and Ukrainian flag during a demonstration in support of Ukraine outside of an summit in Brussels, Thursday, June 23, 2022. European Union leaders are expected to approve Thursday a proposal to grant Ukraine a European Union candidate status, a first step on the long toward membership. (AP Photo/Olivier Matthys)

  Sa druge strane, prema rečima Mišela, EK je odlučila da prizna evropsku perspektivu Gruzije i spremna je da joj dodeli status kandidata kada se reše „preostali prioriteti“.

  „Čestitam gruzijskom narodu. Istorijski trenutak u odnosima Evropske unije i Gruzije, budućnost Gruzije leži u EU“, naveo je predsednik Evropske komisije.

  I Premijer Luksemburga Gzavije Betel napisao je na Tviteru da je Evropski savet dao Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE