Ujedinjene takse Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ujedinjene takse Srbije

  Predlogom izmena Zakona o republičkim administrativnim taksama koje je uradilo Ministarstvo finansija predvidjeno je da sve takse koje naplaćuju državne institucije i preduzeća od sada budu sabrane u jednom dokumentu, pišu u današnjem broju “Večernje novosti”. Novim zakonom, kako piše list, povećen je broj taksi, ali nisu uvedene nove, već su na jednom mestu sakupljene sve postojeće.

  “Te takse su i do sada postojale u raznim pravilnicima i podzakonskim aktima. Dobro je što su sada na jednom mestu zbog transparentnosti i predvidivosti poslovanja”, naveli su sagovornici “Večernih novosti” iz NALED-a.

  Za neke od postojećih taksi mnogi nisu znali, a dobro je i što je napuštena praksa njihovog procentualnog utvrđivanja u odnosu na neku vrednost, jer je takva naplata, kao je ocenjeno, bila “klasičan parafiskalni namet”, koji je odredjivan prema platežnoj moći obveznika, a ne prema stvarnim troškovima njegovog izdavanja.

  Tako je zakonom određeno da se ukida praksa procentualnog razrezivanja dažbine u odnosu na vrednost investicije.

  “Ove izmene najviše će obradovati gradjevinske investiture. Upotrebna dozvola više se neće naplaćivati u iznosu od 0,2 odsto vrednosti objekta, već se predlažu fiksni iznosi. Paraf na dozvolu da se kvadrati usele koštaće od 1.800 do 18.000 dinara, u zavisnosti od veličine objekta”, prenose “Večernje novosti”.

  U procentima se više neće iskazivati ni telekomunikacione naknade.

  Kako je objašnjeno, trenutno se za rešenje kojim se odobrava izgradnja telekomunikacionih objekata plaća taksa od 0,3 odsto na predračunsku vrednost, što neće važiti po usvajanju novog zakona, koji je proslednjen u Skupštinu Srbije na razmatranje po hitnom postupku.

  Nacrt novog zakona određuje i visinu taksi za upis hipoteke kojom se obezbedjuju potraživanja, a koja će zavisiti od vrednosti potraživanja.

  Tako je najjeftinija taksa za upis hipoteke 20.980 dinara i odnosi se na obezbedjenje potraživanja do šest milona dinara (oko 50.000 evra).

  Kako navode “Večernje novosti”, najskuplja taksa navedena u zakonu iznosi 4,34 miliona dinara i naplaćuje se za tehnički nadzor nad gradnjom broda – motornog tankera kubnog modula LBD preko 3.000 kubika.

  Najniži iznos takse je 40 dinara i naplaćuje se za izdavanje fizičko-geografske karte Srbije, u listu, na formatu B2.

  Izvor: Večernje novosti, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE