Ugledni infektolog objasnio zašto je MUTACIJA koronavirusa DOBRA STVAR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ugledni infektolog objasnio zašto je MUTACIJA koronavirusa DOBRA STVAR

  Mutacija novog koronavirusa koji je sve češći u Evropi, a nedavno je otkriven i u Maleziji, verovatno je zaraznija, ali čini se i manje smrtonosna, smatra Paul Tambyah, ugledni singapurski lekar, specijalista za zarazne bolesti.

  Tambyah je viši savetnik Nacionalnog univerziteta u Singapuru i predsednik Međunarodnog društva za zarazne bolesti sa sedištem u Sjedinjenim Državama i kaže da je mutacija D614G otkrivena i u Singapuru.

  Lekar je rekao da postoje dokazi po kojima se širenje mutacije D614G u Evropi poklopilo s padom stope smrtnosti, što bi, prema njegovom mišljenju da ukazuje na to da je ona manje smrtonosna.

  Dodaje da mutacija verovatno neće uticati na delotvornost potencijalne vakcine, uprkos suprotnim upozorenjima nekih zdravstvenih stručnjaka, prenosi Poslovni dnevnik.

  “Možda je dobra stvar da je virus zarazniji, a istovremeno manje smrtonosan”, rekao je Tambyah uz objašnjenje da većina virusa obično postaje manje virulentna nakon što mutira.

  U ‘interesu’ virusa je da zarazi što više ljudi, ali ne i da ih ubije, jer virus zavisi o svom ‘domaćinu’. S obzirom na to da sami nemaju ćelijske delove, u potpunosti zavise o mehanizmu stvaranja energije i belančevina ćelija domaćina”, rekao je.

  Naučnici su mutaciju otkrili još u februaru, kada je, po podacima Svetske zdravstvene organizacije kružila Evropom i Amerikom. SZO je izvestila i da nema dokaza po kojima je mutacija rezultirala težim oblikom bolesti.

  U nedelju je malezijski glavni direktor za zdravstvo Noor Hisham Abdullah pozvao na veći oprez, pošto su vlasti otkrile dva žarišta s mutacijom koronavirusa D614G.

  Noor Hisham je kazao da smatra da je novootkrivena vrsta 10 puta zaraznija i da vakcine na kojima se trenutno radi možda neće biti efikasna protiv te mutacije.

  Ipak, Tambyah tvrdi da takve mutacije najčešće ne menjaju virus u dovoljnoj meri da bi se potencijalna vakcina u njihovom slučaju pokazala manje efikasna.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE