Udruženja i 11.000 građana: Pravedniji OBRAČUN PLATA za porodilje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Udruženja i 11.000 građana: Pravedniji OBRAČUN PLATA za porodilje

  Udruženja Centar za mame, Bebac.com, Srbija u pokretu i Roditelj uputila su ovih dana dopise resornim ministrima kao i predsednici Vlade Srbije sa zahtevom da izmenjeni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom bude pravedniji i da bude zaista podrška ženama koje planiraju potomstvo.

  Između ostalog, zahtevaju pravedniji obračun plata za porodilje u skladu sa brojem meseci u kojima su radile, tako da nijedna žena nema manju naknadu od minimalca.

  U dopisu ova četiri udruženja navela su i da izmene tog zakona moraju da omoguće da mame preduzetnice imaju ista prava koja ostale zaposlene mame, kao I da obračun naknade zarada za one koje imaju veća primanja od tri prosečne plate, a kojih nema mnogo u Srbiji, takođe bude pravedniji.

  “Cilj naših zahteva je da izmene Zakona budu u tom pravcu da omoguće pravedniiji odnos i da svim roditeljima koji rade bolje uslove za planiranje, održavanje i širenje porodice. Trenutni zakon Zakon ne samo da ne podržava razvoj porodice i povećanje nataliteta, već diskriminiše različite kategorije žena i kao takav se ne može smatrati ekonomski niti socijalno pravednim”, navode u Centru za mame.

  “Predložene izmene ne rešavaju ključne probleme”

  Predložene izmene nisu dovoljne i ne rešavaju ključne probleme, pre svega u velikoj meri umanjene naknade zarada na porodiljskom odsustvu i odsustvu sa rada radi nege deteta, ističe Jovana Ružičić iz Centra za mame za BIZLife.

  Objašnjava da je obračunski period za naknadu obuhvatao najpre 12 meseci, a sada 18, a za mesece u kojima žena nije radila računa se nula dinara, čime im se ujedno umanjuju primanja.

  “Smatramo da nijedna žena tokom porodiljskog odustva i nege deteta godinu dana, kad prima nadoknadu ona ne bi smela da bude niža od republičkog minimalca i da obračunski period treba da obuhvata 12 meseci, umesto sadašnjih 18”, navodi Jovana Ružičić.

  Šta da radite, na primer sa 20.000 dinara kad su pelene 5.000 ili 6.000. dinara, a posebno u tako specifičnim okolnostima kada se svi prilagođavaju na novi porodični ritam, navodi sagovornica.

  Omogućiti pravednije uslove i za mame preduzetnice

  Takođe ova četiri udrženja traže i da se plata na porodiljskom odsustvu i odsustvu sa rada radi nege deteta obračunava isto za mame koje su u radnom odnosu i mame preduzetnice, a koje nisu obuhvaćene ovim rešenjima.

  “One se vode kao samozaposlene i iznos na koji plaćaju poreze i doprinose deli se sa 1, 5 a za sve ostale sa jedan kada odu na porodiljsko, a osim toga njima ne teče staž tokom porodiljskog i nemaju pravo na dve godine osustva nakon rođenja trećeg ili četvrtog deteta. Takođe njihovi partneri ne mogu da koriste porodiljsko odsustvo”, upozorava Ružičić.

  Četiri udruženja traže i da se hitno zaustavi neopravdano kažnjavanje majki koje imaju zaradu veću od tri proseka, te da se gornja granica njihove plate vrati na pet prosečnih zarada na koje su za njih plaćeni porezi i doprinosi, umesto sadašnje tri.

  “U Srbiji nema mnogo žena toliku platu, a one koje su stigle do takvog položaja ne bi smele da bud kažnjene jer imaju svoje živote, svoja primanja, obaveze, kredite…To su najobrazovanije mame i najdalje su stigle u svojoj karijeri pa ne bi bilo dobro da na ovaj način budu diskrimisane, to bi bio poraz ženskih prava”, ističe Ružičić.

  Šta dalje?

  Ono što bismo mi želeli da vidimo je jedan pravedan zakon koji zaista jeste podrška porodici sa decom i našu inicijatvu je podržalo preko 11.0000 građana i građanki svojim potpisom koji su takođe poslati uz dopis resornim ministarstvima- za brigu o porodici i demografiju i za rad i zapošljavanje i socijalna pitanja, dodaje Ružičić.

  Navodi da se udruženja koja su pokrenula ovu inicijativu bave ovim zakonom već godinama.

  Kaže da još uvek ne zna da li će predstavnici udruženja biti pozvani na razgovore, i da li će njihovi predlozi biti uvaženi ali da će nastaviti da se bore za to.

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Privatna arhiva/Srđan Plavšić, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE