Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Udruženja: BEZ POSLA ostaje 4.000 turističkih radnika

  Udruženja turističkih agencija Srbije UTAS i ANTAS upozorili su da će danas oko 4.000 turističkih radnika ostati bez posla, ponovo apelujući na hitno rešavanje problema blokade njihovog rada kako bi se izbegli bankroti i putnici ne bi ostali bez zamenskih putovanja.

  U saopštenju, UTAS i ANTAS naveli su da su sva udruženja turističkih agencija i vodiča Srbije zatražila od nove ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić hitan prijem da ukažu na probleme kako bi se pronašlo prihvatljivo rešenje za nastavak poslovanja.

  UTAS i ANTAS ponovo su pozvali osiguravajuće kuće da saopšte da li će isplaćivati štetu putnicima kojima ne budu realizovana zamenska putovanja jer većina turističkih agencija ne može da nastavi da radi u trenutnim uslovima.

  Kako su istakla ova udruženja u saopštenju, „polise od insolventnosti, koje su zakonski uslov za organizovanje putovanja, nisu ni ponudjene većini agencija tako da su faktički i dalje nedostupne“, a osim toga, „cene su nerealno visoke jer agencije sigurno neće ostvariti značajan promet uskoro“.

  Agencije „čine sve što mogu kako bi opstali na tržištu i tako omogućili zamenska putovanja“, navodi se u saopštenju i dodaje da je većina agencija morala da otpusti dobar deo radnika ili će to uraditi uskoro, ali da su sva rezanja troškova nedovoljna ako se ne omogući zakonit nastavak rada i prodaja turističkih aranžmana.

  Dva udruženja dodala su u saopštenju da su „pravovremeno upozoravala na sve probleme i opasnosti, ali nadležni najčešće nisu odgovorili na dopise i apele, a resorno ministarstvo je, na kraju, donelo pravilnik bez učešća struke, i rešenje koje je potpuno neprimenjivo u praksi – bankarske garancije kao uslov za nastavak zakonitog poslovanja“.

  Trenutno zakonodavstvo i postupci osiguravajućih kuća „favorizuju velike agencije umesto da omoguće slobodnu tržišnu utakmicu pod jednakim uslovima za sve učesnike“, istakli su Udruženje turističkih agencija Srbije UTAS i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije ANTAS.

  „To ne možemo da dozvolimo jer bi se tako ugasile manje, uglavnom porodične, agencije koje decenijama čine stub sigurnog i pouzdanog putovanja u svojim lokalnim sredinama i ravnopravno doprinose budžetu Srbije“, poručili su UTAS i ANTAS.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE