Posetili smo "Njujork u Palanci": UČIONICA BUDUĆNOSTI na sat od BG-a (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Učionica budućnosti

  Posetili smo “Njujork u Palanci”: UČIONICA BUDUĆNOSTI na sat od BG-a (FOTO)

  U Osnovnoj školi ,,Olga Milošević” u Smederevskoj Palanci otvorena je učionica budućnosti kakvu je veoma teško videti na našim prostorima. Učionica je za njene učenike i nastavnike Njujork u Palanci, kako je rekao direktor obrazovne ustanove.

  Kabinet izgleda futuristički i opremljen je savremenom tehnologijom, koja omogućava lakši rad sa decom. Ovo bi decu moglo da ozbiljnije motiviše za učenje.

  Učionica budućnosti nastala je u okviru projekta ,,Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa” 2019-2022. Napravljena je uz pomoć Ekumenske humanitarne organizacije, lokalne samouprave, donatora, brojnih prijatelja, roditelja i ktitora škole ,,Olga Milošević”. Inicijatori su bili direktor OŠ ,,Olga Milošević” Darko Dimitrijević i njegova koleginica Katarina Baščarević.

  ,,Ja i profesorka Katarina Baščarević sanjali smo ovaj kabinet. Imali smo dobru nameru i želju. Iz svega toga danas imamo i gotov kabinet. Na početku je izgledalo nestvarno. Ono što smo stvorili je jedan impresivan projekat. Na početku nije bilo sve tako jednostavno. Ljudi iz EHO-a imali su razumevanja za nas. Kroz projekat socijalne inkluzije finansijski su podržali najvećim delom ovu učionicu”, rekao je direktor Darko Dimitrijević.

  OŠ ,,Olga Milošević", učionica budućnosti

  Učionica budućnosti, OŠ ,,Olga Milošević”

  OŠ ,,Olga Milošević” primer svima u Srbiji

  Prvi korak je učinio predsednik Opštine Smedervska Palanka, Nikola Vučen. On je dao dozvolu da izrade projekat, a od velike pomoći je bila i Slađana Jovanović, kordinatorka Ekumenske humanitarne organizacije Novi Sad.

  ,,Kada u ideju mnogo njih ne veruje, onda vam treba da vas neko pogura i pruži podršku. To je bio naš predsednik gospodin Nikola Vučen. Našao sam se u Raškoj na sastanku sa Slađanom Jovanović i pokazao joj ideju o projektu. Ispričao sam joj šta možemo da ponudimo deci ako ovakav kabinet stvorimo. Ona nije ni časa časila. Rekla je da prave učionicu i da ne brinem. I ne samo ovde, već i po Srbiji će napraviti 10 takvih učionica. Naš nastavnik informatike Lazar Rašković je veliki deo radova u ovoj učionici kordinirao, neki deo čak i sproveo. Nabavili smo u međuvremenu odličnu tehniku. Svi mi okupljeni oko jedne ideje, stvorili smo ovaj kabinet”, dodao je direktor škole.

  Gradonačelnik je izjavio da je otvorena jedinstvena učionica ovakvog tipa u Srbiji, kao i da je najbolji primer koji je pošao iz Smederevske Palanke.

  ,,Današnjim otvaranjem kabineta informatike, učionice budućnosti, kako Opština Smederevska Palanka, tako i osnovne i srednje škole na našoj teritoriji pokazuju samo spremnost da možemo da se odazovemo svim izazovima u vremenima u kojima živimo. Inovacija i digitalizacija je prosto u svim sferama našeg života. Otvaranjem kabineta nismo samo otvorili samo kabinet budućnosti, otvorili smo novi prozor i vrata za naše učenike i njihovo dalje usavršavanje”, kazao je Nikola Vučen na otvaranju učionice.

  Učionica, OŠ ,,Olga Milošević"

  Učionica, OŠ ,,Olga Milošević”

  Kakvi su utisci nastavnika i učenika?

  Učenici osnovne škole u Smedervskoj Palanci sada u kabinetu imaju novih 25 laptopova, kao i digitalnu tablu. Novim ambijentom i uslovima su oduševljeni, te kažu da im je sada mnogo lakše nego ranije.

  ,,Svetlije su boje za razliku od prošlog kabineta za informatiku. Laptopovi su mnogo brži od starih računara, udobnije su stolice. Komfornije je”, rekao je jedan učenik Osnovne škole ,,Olga Milošević” za BIZLife.

  Njegov nastavnik informatike Lazar Rašković je istakao da više nemaju problem sa kočenjem računara.

  ,, Sve možemo da radimo što je po nastavnom planu i programu. Deci se daleko više sviđa ovakva oprema. Oni više vole kada ne baguje. Nema nerviranja, svi vole da rade”, objasnio je Rašković.

  Nastavnik je dodao da zahvaljujući novom modernom kabinetu svako ima mogućnost da uz pomoć nastavnika usvoji određeno znanje.

  Učionica, OŠ ,,Olga Milošević"

  Učionica, OŠ ,,Olga Milošević”

  ,,Mi smo u principu sve morali da naučimo, ali daleko je to teže išlo. Morali su više da uče, ne da zaključuju sami. Nisu bili svi u mogućnosti da odrade sami na svom računaru”, kazao je on.

  Učenici motivisaniji, prednosti savremenog kabineta brojni

  Prema njegovim rečima, učenici su motivisaniji. Jedva su čekali da dođu u novu učionicu.

  ,,Njih to veoma interesuje. Automatski su mirnija deca, vole da rade u ovakvom ambijentu. Meni je daleko lakše da radim i mnogo više stvari možemo da završimo”, istakao je Lazar za BIZLife.

  Učionica, OŠ ,,Olga Milošević"

  Učionica, OŠ ,,Olga Milošević”

  Kada je reč o osmišljavanju učionice budućnosti, nastavnik informatike je učestvovao u odabiru opreme.

  ,,Da vidimo šta ćemo i kako ćemo, softverski sve da rešim. Naravno, sa arhitektom smo bili na vezi, što se tiče toga kako treba da izgleda sama učionica”, rekao je Rašković.

  Nastavnik je naveo prednosti novog kabineta informatike. Sada može svakom učeniku da priđe, a da pritom ne ustaje i dolazi fizički do njega. Takođe, ima mogućnost da sa svog računara pokaže svima šta treba da urade.

  ,,Ako vidimo da neki učenik bolje radi, možemo da pokažemo njega kao primer. Ko ima problema, može da otvori taj računar i da vidimo od boljih učenika, koji se bolje snalaze, da daju ideju i prikažu kako su došli do rešenja. Po planu i programu je programiranje od petog do osmog razreda za drugo polugodište. Učenicima možemo da odobrimo samo posebne sajtove koje koriste na časovima”, objasnio je Lazar.

  Učionica, OŠ ,,Olga Milošević

  Učionica, OŠ ,,Olga Milošević

  Izgradnja učionice budućnosti deo tutoring programa

  Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada prisutna je u Opštini Smedervska Planaka od 2019. kada su sklopili sporazum o saradnji o sprovođenju projekta ,,Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa” 2019 – 2022.

  ,,Projekat obuhvata tri oblasti i delovanja pomoći marginalizovanim grupama. Jedna je stanovanje, druga je obrazovanje i treća je pravna podrška. Kroz ove tri komponente sprovodimo različite aktivnosti”, rekla je kordinatorka iz organizacije Slađana Jovanović.

  Izgradnja učinioce budućnosti je deo tutoring programa koji Ekumenska humanitarna organizacija sprovodi sa decom, koja dolaze iz osetljivih grupa, koja su u riziku od socijalnog isključenja iz škole.

  ,,Zahvaljujući njima, radu sa njima i dobroj saradnji, pre svega sa opštinom, mapirali smo potrebe i probleme. Shvatili smo da deci treba dodatna podrška u obrazovanju. Kroz taj projekat u razgovoru sa direktorom škole, mi smo podržali inicijativu koja je došla iz škole. Mi smo kroz naš projekat obezbedili veći deo finansijskih sredstava. Mi kao organizacija sprovodimo program koji finansira švajcarska organizacija Heks/eper”, rekla je Jovanovićeva.

  U projekat su uključeni i drugi partneri. Tutoring program, odnosno aktivnosti sprovode u partnerstvu sa dve škole, a jedna od njih je ,,Olga Milošević”. Partner im je i Centar za socijalni rad i lokalna samouprava.

  Učionica, digitalna tabla

  Učionica, digitalna tabla, OŠ ,,Olga Milošević”

  Učionica budućnosti mesto za inkluziju

  Kako kordinatorka organizacije kaže, svi moraju da budu uključeni da bi se pomoglo deci iz osetljivih grupa.

  ,,U grupi nam je 40 dece koji dobijaju pomoć. Imamo sedam tutora saradnika za inkluziju u obrazovanju i đake volontere iz dve škole, koji dolaze subotom sa našim saradnicima da pomažu deci u obrazovanju”, objasnila je ona.

  Učionica budućnosti je predviđena da bude centar okupljanja upravo za ovu decu, koja dolaze subotom. Nažalost, oni zbog siromaštva nemaju mogućnost da pristupe internetu i nemaju digitalne uređaje. Najčešće žive bez struje i vode.

  ,,Nemoguće je očekivati od njih novo uvedeno učenje na distancu, koje je uzrokovala Covid pandemija. Mi smo podržali inicijativu škole kako bi napravili tu učionicu da bude otvorena i vikendom za decu koja nemaju pristup savremenoj digitalizaciji”, istakla je Slađana za BIZLife.

  Deca će imati pristup sa 25 laptopova. Moći će da komuniciraju onlajn i sa drugim školama koje su partneri i prijatelji. Učinioca ima virtuelni pristup putem kamera.

  Imaju veliku digitalnu tablu preko koje će imati mogućnosti da na savremeni način istražuju i budu uključeni u digitalni svet u grupama ili pojedinačno, rekla je Slađana iz Ekumenske humanitarne organizacije, po čijem mišljenju učionica izgleda kao svemirski brod.

  OŠ ,,Olga Milošević", učionica

  OŠ ,,Olga Milošević”, učionica

  Kako je osmišljen enterijer?

  Arhitekta Aleksandar Gušić, koji je bio angažovan na projektu, objasnio je da su želeli da sve bude minimalistično, ali funkcionalno. Gušić je priznao da nije sve išlo po loju, ali da su zajedničkim trudom uspešno završili projekat.

  ,,Drago mi je što mi je ukazano poverenje za stvaranje ovog prostora od javnog interesa. Pre svega od interesa za grad i za sve generacije koje dolaze. Sama ideja i proces je bio dug i naporan. Ovo je koncept savremene učionice koji se oslanja na savremenu praksu. Ne samo na praksu po pitanju obrazovanja, nego i na praksu funkcionisanja našeg mozga”, kazao je Gušić.

  Nova tehnologija je povezana na potpuno drugačiji način nego što je dosad rađeno. U učionici mogu da menjaju boju i intezitet svetla, što utiče na pažnju i koncentraciju đaka. Klupe su projektovane isključivo za taj prostor.

  OŠ ,,Olga Milošević", učionica

  OŠ ,,Olga Milošević”, učionica

  ,,Pre svega su jedinstvene klupe. Imaju mogućnost mobilnosti. Povezane su sa internetom i električnim razvodom preko poda. Nema nikakvih utičnica. Digitalna tabla, novi koncept table u smislu pisanja po staklu. Povezanost audio sistema. Između ostalog ovaj prostor, kao i svi prostori arhitekture koje traju dugo, traju zato što mogu da menjaju svoju funkciju”, objasnio je arhitekta.

  Višenamenska učionica

  Prostorija koja je primarno računarski kabinet može da služi i za obuke nastavnika. Za određene seminare koje organizuje škola. Njena funkcija nije samo u okviru radnih sati. Gušić je izdvojio dva mala kurioziteta u vezi sa kabinetom.

  ,,Jedan je svetlo u prostoru. Sama geometrija ovog svetla i prisustvo crkve u blizini. Kao što u crkvi imamo kupolu koja osvetljava centralni prostor, ovde je ta tema svedena na krug. Predstavlja duhovni hram, tj. edukovno-obrazovni hram ovog grada. I još jedna simbolična stvar. To je ogledalo koje se nalazi u donjem delu. Ono predstavlja iluziju i nastavljanje prostora. Ima simboliku stvaranja novih učionica i povezivanja samih prostora preko fasade”, zaključio je on.

  Učionica ,OŠ ,,Olga Milošević"

  Učionica ,OŠ ,,Olga Milošević”

  Učionica je Prag i Njujork u Palanci

  Osnovna škola ,,Olga Milošević” vidi učionicu budućnosti kao prozor prema evropskim vrednostima, koje želi da približi deci i njihovim roditeljima. Osim novog kabineta, ova ustanova deci obezbežuje i jednako dobre uslove za rad u prirodi, na sportskim terenima i u specijalizovanim kabinetima.

  Učionica na otvorenom

  Učionica na otvorenom (BIZLife)

  ,,Učionica koju otvaramo i duh u kom to činimo, slika je naše bolje i sigurnije budućnosti, budućnosti naše dece, Osnovne škole ,,Olga Milošević”, ali naše opštine i Srbije. Ona je Prag i Njujork u Palanci. Razvoj digitalnih kompetencija kao jedan od primarnih ciljeva srpskog obrazovnog sistema, ali i obrazovnih sistema najrazvijenijih zemalja, postaće realnost koju smo mi sanjali”, zaključio je direktor škole.

  Izvor: BIZLife/Ivana Jaćimovski

  Foto: OŠ ,,Olga Milošević", BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE