Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Znanjem do posla

  „Znanjem do posla“

  Da potraga za poslom ne mora biti beskrajno dug put bez ostvarenog cilja, pokazuje projekat „Znanjem do posla”, koji od 2016. godine zajednički sprovode vlade Švajcarske i Srbije. Više od 75 odsto mladih se posle obuke odmah i zaposlilo. Od 20. aprila objavljen je novi, četvrti po redu, javni poziv za poslodavce. Poslodavci kroz organizovanje obuka na ovaj način mogu pronaći vredne i kvalifikovane mlade radnike.

  U projektu „Znanjem do posla” učestvovale su 132 kompanije, organizovano je 127 programa obuke na radnom mestu za 1678 mladih. Ukupna vrednost projekta je 28,7 miliona evra, a u drugoj fazi Švajcarska i Srbija su nastavile da zajednički doprinose sprovođenju projekta, i to švajcarska vlada sa 8,9 miliona evra, a Vlada Srbije sa 4,5 miliona evra. Za ovaj poziv izdvojeno je 75 miliona dinara, a obuke na radnom mestu biće organizovane u Mačvanskom, Kolubarskom, Zlatiborskom, Podunavskom, Moravičkom, Raškom, Šumadijskom, Pomoravskom, Rasinskom, Zaječarskom, Nišavskom i Pirotskom okrugu.

  „Finansijski i tehnički podržavamo poslodavce u organizovanju obuka na radnom mestu i olakšavamo im proces izbora, obuke i zapošljavanja novih radnika.

  Učenjem kroz rad mladi stiču veštine tražene na tržištu rada, koje im pomažu da brže i lakše dođu do zaposlenja, a poslodavci dobijaju kompetentne kadrove.

  Zajednički radimo sa nadležnim ministarstvima i institucijama, privatnim sektorom, nevladinim organizacijama, lokalnim samoupravama i naš cilj je da utičemo na modernizaciju zapošljavanja mladih. U saradnji sa lokalnim partnerima – brokerima iz Kruševca, Kragujevca, Knjaževca, Pirota, Niša, Požege i Šapca – mladima pružamo celovitu podršku, od savetovanja i usmeravanja karijere do konkretne obuke i mogućnosti zapošljavanja kod poslodavca, čime rešavaju svoje egzistencijalno pitanje. Dugoročno, naš najveći uspeh je prilika da kreiramo sistem podrške zapošljavanju napravljen samo za Srbiju.“ – kaže Oliver Štrajt, direktor projekta „Znanjem do posla” (engl. Education to employment– E2E).

  Oliver Štrajt, direktor projekta "Znanjem do posla"

  Oliver Štrajt, direktor projekta „Znanjem do posla“

  Osam praktikanata je, po završetku obuke za zavarivače u okviru programa „Znanjem do posla”, u kompaniji Radijator inženjering, u Kraljevu, dobilo stalno zaposlenje. Ovi mladi ljudi kažu da im zaposlenje mnogo znači u ispunjavanju životnih planova. Radnom mestu su se obradovali i praktikanti koji su bili korisnici socijalne pomoći, budući roditelji, kao i mladi koji već imaju svoje porodice i decu.

  „Ovo mi je prva obuka, pozvali su me sa biroa, bilo je zanimljivo, atmosfera je bila dobra, baš sve kako treba. Ovaj posao sam dobio u pravi čas. Ove godine mi se posrećilo – oženio sam se, čekam dete i zaposlio sam se.“ ‒ ispričao je Stefan Petrović (23) iz Kraljeva.

  Milica Tenjović iz Čačka bila je jedina žena u grupi praktikanata na obuci za rad na CNC mašini u kompaniji STAX, u Čačku, a obuka u okviru projekta „Znanjem do posla” za nju je bila odlična šansa da stekne nova znanja u poslu koji joj se dopada i za koji postoji velika potreba u industriji.

  „Praksa u školi ne može da se uporedi sa obukom na radnom mestu kroz program „Znanjem do posla”, koja ima niz prednosti. Ovde se rade konkretni zadaci, upravlja se CNC mašinom i izrađuju komadi.“ – objasnila je Milica.

  Milica Tenjović na obuci za CNC operatera

  Milica Tenjović na obuci za CNC operatera

  U ovoj čačanskoj kompaniji posle obuke posao su našli i Nemanja Milutinović i Rajko Stanić iz Guče.

  „Na početku obuke pomislio sam da ovaj posao nije za mene, posebno dok smo imali teorijski deo. Međutim, sve je došlo na svoje mesto kada je počela praktična obuka na mašinama u proizvodnji.“ – rekao je Nemanja.  „O mentoru Milošu Ćerimanu mogu reći sve najbolje. Uz njega je sve ono što se tokom teorijskog dela pokazalo kao teško u praksi postalo mnogo lakše. Potrudio se da nam prenese sve što je bitno da bismo se osposobili za samostalan rad na CNC mašini.“

  Rajko Stanić imao je predznanje, jer je završio srednju mašinsku školu i diplomirao na Visokoj školi u Čačku.

  „Teoriju sam već znao, pa sam jedva čekao zanimljiviji deo, odnosno praktičnu obuku na mašinama. Najviše sam naučio od mentora, kao i radeći na mašini i simulatorima. Baš sam bio ponosan kada sam, posle tri i po meseca obuke, umeo samostalno da radim na mašini i kada sam prvi put izradio komad bez ičije pomoći.“– objasnio je Rajko. „Želim da učim i napredujem i verujem da isključivo od mog truda zavisi da li ću da napredujem u kompaniji. Za mlade ljude koji treba da se zaposle ovakva obuka je idealna prilika.“

  Rukovodilac za ljudske resurse u kompaniji STAX Technologies Mladen Mojsilović ističe da su ovakve obuke budućnost jer na tržištu rada nema dovoljno odgovarajućih radnika. Prema njegovim rečima, organizacija obuka kroz projekte kao što je „Znanjem do posla” jedini je način da se dođe do odgovarajućih radnika prema zahtevima konkretnog radnog mesta.


  Obuka preko platforme

  U okviru četvrtog po redu poziva, E2E poziva kompanije koje žele da obuče mlade ljude koji nemaju posao da se priključe projektu, u okviru koga će im biti omogućena pomoć u izboru, obukama i zapošljavanju novih radnika. Obuke su namenjene onima koji traže posao, sa posebnim naglaskom na mlade do 30 godina, ali ne isključujući ni druge potencijalne učesnike, naročito iz teško zapošlјivih grupa. Poslodavci zainteresovani za organizovanje obuke na radnom mestu mogu elektronskim putem da popune prijavni formular na internet stranici projekta
  www.znanjemdoposla.rs ili da kontaktiraju sa jednim od lokalnih partnera projekta u Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Pirotu, Požegi, Šapcu i Knjaževcu.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE