Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UBS: Troškovi obrade kreditnog zahteva zakonom regulisani

  Udruženje banaka Srbije (UBS) danas je ukazalo da su neosnovane ocene da banke nemaju pravni osnov da naplaćuju troškove obrade kreditnog zahteva.

  „Na takav način se bez bilo kakvog osnova stvara negativna klima i podstiču nerealna očekivanja koja mogu dovesti u zabludu ne samo klijente banaka, već i celokupnu javnost“, navodi se u saopštenju UBS.

  Saopštenje je dato povodom presude Višeg suda u Somboru da banka ne sme da naplaćuje posebnu naknadu za obradu kredita jer su svi troškovi banke uključeni u kamatu, koja predstavlja jedinu cenu pozajmice.

  „Poslovanje banaka u Srbiji je regulisano nizom akata i u domenu zaštite korisnika finansijskih usluga u potpunosti je harmonizovano sa evropskim pravnim okvirom i savremenom bankarskom i finansijskom praksom, što važi ; za trošak obrade kreditnog zahteva“, istaklo je UBS.

  Dodaje se da svuda u bankarskoj praksi postoji institut naplate troškova obrade kreditnog zahteva koji se mogu odrediti kao procenat od iznosa kredita ili kao apsolutna vrednost što zavisi od vrste kredita, iznosa kredita, kreditne sposobnosti i mnogih drugih faktora koji utiču na cenovnu politiku banke.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • zec

   Mogla bi ta Vaša bankarska praksa i da se promeni. Niste Vi bogom dati. ...svuda u bankarskoj praksi postoji institut..blablabla .....koja strašna demagogija. Postoji, zato što ste monopolisti na kub. Da li će mi iko ikada odgovoriti na pitanje : Zašto guverner centralne banke ima veću platu od predsednika države ?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE