Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UBS: Štednja građana 11 milijardi evra i 90 milijardi dinara

  Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić podsetio je da da je trenutna štednja građana u bankama vredna 11 milijardi evra i oko 90 milijardi dinara.

  „Rast štednje u dinarima od 2012. godine iznosi 400 odsto, a štednje u evrima 32 odsto“, rekao je on na okruglom stolu „Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema“, saopštilo je Udruženja banaka.

  Okrugli sto, koji je ove godine održan onlajn, organizovali su Agencija za osiguranje depozita, Beogradska bankarska akademija i Udruženje banaka Srbije, povodom Dana štednje.

  Vasić je istakao da su za stabilnost bankarskog sistema kao i cele privrede ključne bile snažne mere podrške Narodne banke i Vlade Srbije, koje su dostigle oko 12 odsto bruto društvenog proizvoda.

  Banke su sa svoje strane podršku dale kroz dva talasa moratorijuma, u ukupnoj vrednosti većoj od tri milijarde evra, kao i drugim olakšicama za klijente – građane i preduzeća.

  „Agencija za osiguranje depozita pridaje poseban značaj jačanju partnerskog odnosa i kontinuiranom dijalogu sa bankama i naučnom zajednicom. Posebno uvažavamo činjenicu da banke prepoznaju sigurnost svojih deponenata kao jedan od ključnih ciljeva i podržavaju napore Agencije da što bolje informiše sve osigurane kategorije o dobrobitima sistema osiguranja depozita“, istakao je predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

  U raspravi su učestvovali istaknuti domaći stručnjaci, naučnici i predstavnici banaka, navedeno je u saopštenju.

  Osnovne teme skupa bile su očuvanje poverenja javnosti u finansijski sistem u kriznim periodima, uticaj pandemije na ekonomiju Srbije i mere podrške bankarskog sektora građanima i privredi, kao i uticaj izmena pravnog okvira kojim se reguliše sistem osiguranja depozita na stabilnost finansijskog sistema i podsticaj smanjenju rizika u poslovanju banaka.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE