"Srbija među zemljama koje su dale NAJVEĆU PODRŠKU građanima i privredi"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Srbija među zemljama koje su dale NAJVEĆU PODRŠKU građanima i privredi”

  Narodna banka Srbije (NBS) je preduzela sve mere da Srbija spremno dočeka krizu izazvanu pandemijom i očuvala poverenje koje je neophodno za normalno funkcionisanje domaće ekonomije, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

  Ona je putem video-konferencije učestvovala na sastanku Кluba guvernera centralnih banaka srednje Azije, crnomorskog regiona i Balkana i ocenila da je, mereno obimom i brzinom reakcije, Srbija među zemljama koje su dale najveću podršku svojim građanima i privredi u vreme pandemije.

  “Sačuvali smo ekonomiju i stabilnost”, kazala je Tabaković i podsetila koje je monetrane mere donela centralna banka kako bi podržavaju likvidnost preduzeća i kreditnu aktivnost.

  Na sastanku je ocenjeno da je kombinacija makrofinansijskih mera koje su sprovodile vlade i centralne banke bila ključna kao odgovor na potres u početnoj fazi pandemije, ali ostaju neizvesnosti u pogledu daljeg širenja pandemije, navodi se u saopštenju NBS.

  Zaključeno je, kako je istaknuto, da su centralne banke u velikoj meri doprinele očuvanju ekonomija u uslovima pandemije virusa korona, pri čemu su veće reakcije mogle da obezbede centralne banke u zemljama koje su pre krize bile uspešne u građenju snažnog bankarskog sektora, kao i zemlje u kojima je centralna banka pre krize bila uspešna u očuvanju monetarne stabilnosti.

  Na sastanku su, pored guvernera centralnih banaka srednje Azije, crnomorskog regiona i Balkana, učestvovali i predstavnici Banke za medjunarodna poravnanja (Bank for International Settlements – BIS), Međunarodnog monetarnog fonda i Svetskog ekonomskog foruma.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE