Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrana, Pixabay

  Ubrzajte svoj metabolizam za mršavljenje i održavanje težine

  Kada je reč o mršavljenju ili održavanju trenutne telesne težine, metabolizam u velikoj meri može da utiče na rezultate.

  Definišite metabolizam da biste ga bolje razumeli

  Metabolizam se odnosi na biohemijske procese koje telo koristi kada pretvara hranu (kalorije) u energiju kako bi održalo život i podržalo fizičku aktivnost, bilo da se radi o vežbanju ili uobičajenim pokretima tela.

  Ovi procesi uključuju najvažnije aktivnosti organizma: disanje, varenje hrane, isporuku hranljivih materija do vaših ćelija kroz krv, korišćenje energije od strane vaših mišića, nerava i ćelija, kao i uklanjanje otpadnih proizvoda iz vašeg tela.

  Brzina kojom sagorevate kalorije ili energiju naziva se metabolička stopa. Ovaj broj uključuje vašu bazalnu metaboličku stopu (BMR) – broj kalorija potrebnih za održavanje osnovnih funkcija, kao što su disanje i cirkulacija krvi – i kalorije sagorene tokom fizičke aktivnosti. Vaš BMR je najznačajnija komponenta metaboličke stope, zadužen za 60% do 75% vaših ukupnih kalorija koje dnevno trošite.

  Ubrzajte metabolizam na odgovarajući način

  Faktori koji utiču na metabolizam su brojni, a među njima su godine, pol, struktura tela i njegova temperatura, visina, unos kofeina, hormoni, trudnoća, i naravno, unos hrane i nivo fizičke aktivnosti. Iako je metabolizam svakog pojedinca specifičan, mogu se izdvojiti određena opšta pravila kako da ubrzate svoj metabolizam za mršavljenje i održavanje težine.

  Vežbajte: sagorevate mnogo više kalorija kada trenirate, nego kada sedite. Čak i lagana aktivnost ubrzava vaš metabolizam. Jači i intenzivniji treninzi, naravno, sagorevaju više kalorija.

  Povećajte svoje dnevno kretanje: nemate vremena da vežbate? Krećite se više tokom dana. Jednostavni dnevni „zadaci” poput šetanja, penjanja uz stepenice, rada u bašti ili dvorištu, pa i u kući, zahtevaju od vašeg tela da bude aktivnije i tako sagoreva više kalorija.

  Izgradite mišiće: možete poboljšati sastav svog tela kako biste sagoreli još veći broj kalorija. Uradite trening sa vežbama za snagu kako biste izgradili mišiće, i možete sagorevati mišiće tokom celog dana, čak i kada se vaše telo odmara.

  Jedite odgovarajući broj kalorija: ako unosite previše kalorija, naravno, možete se ugojiti. A ako jedete nedovoljno kalorija, to može učiniti da se metabolizam uspori. Obezbedite sebi dovoljan broj kalorija kako biste održali zdrav metabolizam, i ne izbacujte nijednu grupu namirnica iz svoje ishrane, jer to može samo da vam šteti.

  Izvor: BIZLife/verywellfit.com

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE