Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U zemlji NAFTE niče grad samo ZA PEŠAKE

  Saudijska Arabija, vodeći proizvođač nafte u svetu, najavila je da će na obali Crvenog mora izgraditi grad „bez automobila, ulica i emisije štetnih gasova“.

  „THE LINE“ je sastavni deo projekta vrednog 500 milijardi dolara koji je na državnoj televiziji predstavio prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

  Futuristički grad NEOM je Bin Salman najavio još 2017. godine, kao ključni element „Vizije 2030“ koja bi trebalo da smanji zavisnost kraljevine od nafte.

  Projekat uključuje „grad s milion stanovnika, koji će se protezati na potezu dugom 170 kilometara i sačuvaće 95 posto prirode u okviru NEOM, bez automobila, ulica i emisije štetnih gasova“, objasnio je bin Salman.

  NEOM će na površini od 26.500 kvadratnih kilometra uključivati i industrijske i logističke zone koje bi trebalo da se dovrše do 2025. godine, navodi Rojters.

  „Moramo transformirati koncept uobičajenog grada u futuristički“, dodao je čelnik zemlje koju redovno svrstavaju među najveće zagađivače na svetu.

  „Do 2050. godine milijardu ljudi će morati da se preseli usled porasta emisija CO2 i nivoa mora. Čak 90 posto populacije udiše zagađen vazduh“, rekao je prestolonaslednik.

  Grad za pešake imaće škole, zdravstvene centre, zelene površine i brzi javni prevoz, a putovanje između dve destinacije neće trajati duže od 20 minuta, stoji u saopštenju NEOM.

  Glavna uloga je namenjena veštačkoj inteligenciji, grad će se u celosti napajati „čistom“ energijom, „stvarajući zdravije i održivije okruženje za stanovnike, bez zagađenja“.

  Gradnja će početi u prvom tromesečju ove godine, a projekat će se finansirati iz državnog investicionog fonda, kojim kraljevstvo pokušava da proširi privredu i izvan ključnog naftnog sektora.

  Projekat će otvoriti 380.000 radnih mesta i povećati bruto domaći proizvod Saudijske Arabije do 2030. za 180 milijardi rijala (48 milijardi dolara), navodi se u saopštenju.

  Izvor: Agencije, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE