Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U top 5 najplaćenijih Amerikanki jedna je srpskog porekla

  Među pet najplaćenijih poslovnih žena na vodećim pozicijama u američkim korporacijama je i Fibi Novaković, Amerikanka srpskog porekla, bivši obaveštajac sada na čelu kompanije iz odbrambene industrije.

  Žene na čelu velikih američkih korporacija prošle godine su imale povećanje zarade, ali ih je dalje malo u odnosu na muškarce, pokazuje istraživanje agencije AP.

  Srednja vrednost plate za najplaćenije američke direktorke prošle godine je bila 13,1 milion dolara, što je za devet odsto više nego 2015, dok je ta plata za muškarce bila 11,4 miliona, takođe devet odsto više nego prethodne godine, pokazuje analiza AP i kompanije Ekvilar (Equilar).

  Broj žena na čelu korporacija se, međutim, neznatno povećao. Prošle godine je među najplaćenijim direktorima bilo šest odsto žena, u odnosu na pet odsto 2015. i 2014. godine.

  Najplaćenija direktorka je Virdžinija Rometi iz IBM sa 32,3 miliona dolara, što je povećanje od 63 odsto na prethodnu godinu, uglavnom zbog bonusa u akcijama od 12,1 milion dolara koji nije dobila 2015.

  Rometi je time prestigla Marisu Mejer iz posrnulog Jahua (Yahoo) koja je pala na drugo mesto s 27,4 miliona dolara. Na trećem mestu je Indra Nuji iz Pepsika (PepsiCo) sa 25,2 miliona, a za njom sledi Mari Bara, direktorka Dženeral motorsa (General Motors) s 22,4 miliona dolara.

  Na petom mestu je Amerikanka sa srpskim korenima Fibi Novaković (Phebe Novakovic), koja je ranije radila za CIA i Ministarstvo odbrane, a prošle godine je kao direktorka kompanije iz odbrambene industrije Dženeral dajnemiks (General Dynamics Corp) zaradila 21,2 miliona dolar.

  Prema izveštaju magazina Forbs iz 2014. godine, Novakovićeva je zauzela 56. mesto na listi najmoćnijih žena na svetu. Američki mediji prenose da se retko pojavljuje u javnosti, iako se nalazi na visokoj funkciji.

  Na šestom mestu je takođe direktorka kompanije koja proizvodi vojnu opremu Lokhid Martin (Lockheed Martin Corp). To je Merilin Hjuson sa zaradom od 19,4 miliona dolara.

  Izvor: Beta, BIZLife

  Foto: printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE