Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Možda se uvede još jedan slobodan dan

  Roditelji u Srbiji dobijaće slobodan dan za rođendan svakog svog deteta sve dok ne napuni 15 godina, ako prođe inicijativa koju su pokrenuli su sindikati, a do sada je podržalo oko 70 odsto poslodavaca, saznaju Novosti.

  Ukoliko „prođe“ celu proceduru, a uskoro će se naći pred Vladom, postaće deo Zakona o radu i moraće da je poštuju sve srpske gazde.

  Prema rečima Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, predlog je veoma dobar i u svakom slučaju nijedno radničko udruženje neće biti protiv toga.

  Smatram da radnici u Srbiji imaju veliki broj prekovremenih sati i za to naravno nisu plaćeni, tako da nisam baš sigurna da će se gazde rado složiti s tim, kaže ona.

  Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković naglašava da svi poslodavci treba da se trude da odnos između zaposlenog i poslodavca bude što humaniji i da to ne treba propisima da se uređuje.

  Prema njegovom mišljenju, trebalo bi da dečiji rođendan bude na spisku onih dana koji mogu da budu ili plaćeni ili slobodni.  Smatra da je to inicijativa koja bi mogla da bude eventualno stavljena na dnevni red tek u zakonskim promenama sledeće godine.

  Darko Marinković, profesor sociologije rada i direktor Centra za industrijske odnose, smatra da bi poslodavci i država podržavanjem inicijative o slobodnom danu za rođendan dece na simboličan način podstakli porodični život i rađanje.

  Roditelji bi se i bez toga snašli i proslavili, ali je podrška izuzetno važna, kaže Marinković. Uslovno rečeno, to je sitnica koja će doprineti međusobnom poverenju najpre između gazde i zaposlenih.

  On naglašava da država, poslodavci i radnici moraju da imaju zajednički cilj, a to je dugoročna održivost preduzeća koja se zasniva na platama, profitu, porezima i socijalnom miru.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE