Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U susret izložbi HAPPY PEOPLE slikara Romana Đuranovića

  Nova izložba, pod nazivom HAPPY PEOPLE, proslavljenog crnogorskog slikara Romana Đuranovića, biće otvorena u galeriji Pizana, u Portonovom, u petak, 12. avgusta. Poznati umetnik više puta je izlagao samostalno, kao i u okviru grupnih izložbi. Nakon Podgorice, Cetinja, Ljubljane, Skoplja, Budve, Beograda, Novog Sada, Drezdena, Berlina, Barselone, Njujorka, Vankuvera, Dizeldorfa i Ankare, njegova dela ovog avgusta stigla su i u Herceg Novi.

  Roman Đuranović studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu. Diplomirao je grafički dizajn na Fakultetu likovnih umetnosti, na Cetinju. U ranoj fazi stvaralaštva, na njegovim delima dominiraju urbani prostori karakteristični za savremene ljude. Oni su na slikama predstavljeni kao karikature u neobičnim situacijama koje odišu teatralnošću. Kasnije, tokom razvoja njegovog umetničkog pravca, akteri ostaju isti, ali se prostori menjaju i postaju sve specifičniji i prepoznatljiviji.

  HAPPY PEOPLE, izložba

  HAPPY PEOPLE, izložba

  Zaštitni znak Đuranovićevih dela je lik koji je kombinacija psa i ajkule

  U nekim delima on je samo figura, negde ravnodušni posmatrač, a ponekad i aktivni učesnik. Roman Đuranović je umetnik prepoznatljivog izraza, gotovo samoniklog kada je reč o našoj likovnoj sceni, ali i izraza čija je energija vremenom otvarala prostor za mnoge, nezanemarljive uticaje, ne samo u motivskoj, već i u formalnoj ravni. Za njega je karakterističan i način na koji predstavlja obične ljude koji traže divljenje, što najčešće ispoljava kroz tinejdžerske gestove i drečave kombinacije u koje oblači svoje junake.

  „Petnaest dana ćemo u Portonovom zajedno odavati omaž trenutku. Ova izložba, kao i sve prethodne, poziva nas da budemo glavni likovi ili samo posmatrači – i da kroz naše postojanje damo dodatni pečat svakodnevici“, ističe Đuranović.

  HAPPY PEOPLE, izložba

  Ljiljana Milošević, vlasnica galerije Pizana, učestvovala je na Europ Art sajmu umetnosti u Ženevi. Godinama predstavlja crnogorske umetnike, pa su tako njihova dela predstavljena na Majami Art Bazelu. Miloševićeva ističe da je uvek veliko zadovoljstvo kada u Pizani izlažu istaknuti domaći i regionalni umetnici.

  „Roman Đuranović izlagao je u našoj galeriji i ranije. Njegova dela nalaze se u stalnoj postavci u Podgorici, ali i Herceg Novom. Sada je došlo vreme da se sa njim još bolje upozna i publika na primorju“, rekla je Miloševićeva.

  Pizana – mesto u potpunosti naklonjeno publici

  Galerija Pizana, Portonovi

  Tokom više od trideset godina postojanja, u galeriji su izlagali brojni renomirani umetnici sa naših prostora, različitih senzibiliteta i poetika, u okviru samostalnih i grupnih izložbi. Zahvaljujući tome, Pizana je postala prostor za međusobne kontakte umetnika, ali i posrednik u komunikaciji sa kreativnim potencijalom i mesto koje je u potpunosti naklonjeno publici.

  Galerija Pizana poznata je i po izložbama „15 minuta slave“ Endija Vorhola (u saradnji sa Visconti Fine Art galerijom iz Ljubljane) te „Božanstveni svetovi“ Salvadora Dalija, izložbom koja je rađena u saradnji sa Analytica Consalting-om.

  U Portonovom, galerija Pizana radi na organizovanju kreativnih projekata i manifestacija, stavljajući fokus na lokalnu, regionalnu i internacionalnu saradnju umetničkih grupa, pojedinaca, mreža, kao i svih kreativaca i institucija u kulturi, ali i i svih drugih segmenata društva. Jedan od glavnih ciljeva saradnje između galerije i Portonovog je da umetnost bude dostupna i bliska svima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pizana

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE