Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prasići

  U Srbiji sve manje svinja i goveda, ali nismo jedini

  U Srbiji je stočni fond za poslednjih 30 godina prepolovljen, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za samo 11 meseci prošle godine broj krava smanjen je za tri odsto.

  Svinja je u istom periodu bilo manje za 3,9 odsto, koza 3,6 dok je povećan broj ovaca za 0,6 odsto. U odnosu na desetogodišnji prosek, od 2011. do 2020, ukupan broj goveda manji je za 5,1 odsto, svinja za 6,5 odsto, koza za 6,7 odsto i živine za 9,5 odsto, a više je jedino ovaca i to za 1,8 odsto.

  Srbija nije, međutim, jedina u kojoj se broj stoke smanjuje. Populacija goveda u EU je u maju i junu ove godine u odnosu na isti period prošle smanjena za dva odsto, a svinja je za pet odsto manje.

  Poljska za godinu dana izgubila 1,4 miliona svinja

  Na osnovu dostupnih rezultata država članica EU koje imaju najmanje 1,5 miliona goveda ili tri miliona svinja Eurostat je objavio da je, na primer, broj svinja u Poljskoj smanjen za 1,4 milion u samo jednoj godini.

  U maju i junu ove godine u Poljskoj je prijavljen veliki pad populacije svinja, od nekih 13 odsto, a najviše se smanjio broj krmača.

  Smanjenje je bilo deo opšteg trenda, navodi Eurostat, jer su sve države članice sa više od tri miliona svinja prijavile pad – u Poljskoj i Nemačkoj je za po 2,4 miliona svinja manje ili 10 odsto u Danskoj je pad osam odsto, što će reći da je ova zemlja ostala za godinu dana bez milion svinja.

  Krave, farmeri

  Krave (Pixabay)

  Broj goveda u Belgiji za šest godina opao je za 319.000, a najviše pogođena su bila mlada goveda, mlađa od jedne godine, ali i priplodna goveda, junice i krave bez mleka.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE