Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Er Srbija: Etihad se ne povlači, samo smanjuje udeo

  Er Srbija saopštila je da se, manjinski partner države Srbije u toj kompaniji, Etihad ne povlači, već u procesu dokapitalizacije usled poremećaja u poslovanju izazvanih pandemijom korona virusa, smanjuje svoj udeo.

  Kompanija je podsetila da je od marta 2020. godine, sa različitim intenzitetom, globalnu avio-industriju pogodila „najveća kriza u njenoj istoriji“, usled pandemije korona virusa, kao i da je avio-industrija jedna od najteže pogođenih grana industrije uopšte i da se posledice krize osećaju i danas.

  „U skladu sa zakonskom regulativom, većina evropskih država je na različite načine pružila pomoć kompanijama koje učestvuju u avio-saobraćaju. Kada je reč o Er Srbiji, u decembru 2020. godine, sprovedena je dokapitalizacija kojom je uvećan osnovni kapital kompanije, što je bila mera otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju tokom 2020. godine, a kao posledica pandemije kovida 19″, navela je kompanija reagujući na informacije da je u toku postupak njenog potpunog prelaska u državno vlasništvo.

  Kako je objašnjeno, u toku je proces druge dokapitalizacije, koja se odnosi na poremećaje nastale u poslovanju tokom 2021. godine, a takođe u cilju otklanjanja posledica pandemije, kao i da su oba postupka sprovedena na osnovu Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti kovid–19 i ugovora zaključenog između Ministarstva privrede Srbije i Er Srbije.

  Er Srbija obnavlja letove do Malte

   

  Istaknuto je da je dokapitalizacija Er Srbije preduzeta na zahtev te kompanije u skladu sa uredbom Vlade Srbije, a usklađena sa pravnim okvirom Evropske komisije i njom je omogućeno kompaniji da prevaziđe poteškoće u poslovanju uzrokovane pandemijom tokom 2020. i 2021. godine.

  Posle druge dokapitalizacije Er Srbije, država Srbija će povećati svoj vlasnički udeo u toj kompaniji sa dosadašnjih 82 na 83,6 odsto, dok će udeo Etihad ervejza biti umanjen sa 18 na 16,4 odsto.

  „Ipak, to ni na koji način ne dokazuje paušalnu tvrdnju o povlačenju iz vlasništva strateškog partnera sa manjinskim udelom. Etihad je strateški partner Er Srbije, ne treba nikada zaboraviti da je ta kompanija svojim ‘know-how-om’, znanjem i iskustvom, suštinski uticala na transformaciju Jat ervejza u modernu evropsku kompaniju kakva je Er Srbija danas“, navela je kompanija.

  Izvor: Beta

  Foto: Air Serbia

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE