Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kupovina, inflacija

  U Srbiji OGRANIČENE CENE osnovnih namirnica i gasa

  Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

  Cilj te uredbe je, kako se navodi u saopštenju vlade, ublažavanje posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji koriste taj energent.

  „Energetski subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, prinuđeni su da taj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra prošle godine“, dodaje se u saopštenju.

  Vlada je, kako bi bile obezbeđene neophodne količine energenata za nastupajuću grejnu sezonu, donela odluku da se snabdevačima obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju za mesec novembar 2021. godine, kao i pravo na nadoknadu razilike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u donosu na isti mesec prošle godine.

  Mleko, brašno, meso, šećer

  Vlada Srbije ograničila je i visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža brašna tipa T-400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma.

  Određene su i ukupne stope marže svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže. Uredbom je, takođe, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

  cene

  Ograničena je cena belog kristal šećera po kilogramu, kao i njegove proizvođačke cene i propisano da trgovci na veliko, koji nabavljaju šećer kristal u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma, moraju da ga distribuiraju u maloprodaju u roku od 15 od dana izdavanja isprave o preuzetoj robi.

  U istoj uredbi navedeno je da su privredni subjekti koji se bave proizvodnjom navedenih životnih namirnica dužni da isporučuju proizvode u količinama koje ne smeju biti manje od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

  Ograničena cena naftnih derivata do 31. avgusta

  Članovi vlade usvojili su izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte čime je njeno trajanje produženo do 31. avgusta tekuće godine, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda građana Srbije.

  Na sednici Vlade je doneta odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa akciza. Takođe, za još sedam dana produžena i odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE