Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Sloveniji tokom zime niži PDV na energente

  Vlada Slovenije donela je odluku o smanjenju poreza na dodatu vrednost (PDV) za snabdevanje domaćinstava električnom energijom, prirodnim gasom, ogrevnim drvetom i daljinskim grejanjem, sa 22 odsto na 9,5 odsto.

  Vlada je tu odluku, koja će važiti od 1. septembra ove do 31. maja naredne godine, donela kako bi olakšala građanima plaćanje troškova grejanja tokom predstojeće zime.

  Očekuje se da će efekat smanjenja PDV po domaćinstvu tokom grejne sezone biti od nekoliko stotina do više od hiljadu evra.

  Istovremeno, rezultat nižeg poreza biće manji prihodi u državni budžet.

  Procene su da će se u državnu kasu sliti oko 130 miliona evra manje – od toga oko 40 miliona ove i 90 miliona naredne godine, piše slovenački Reporter.

  Ministar finansija Klemen Boštjančič objasnio je da niži PDV na struju i prirodni gas upotpunjuje već usvojenu meru regulisanja cena tih energenata.

  „Nadamo se da se ovo smanjenje neće preliti na veće trgovačke marže“, rekao je Boštjančič i najavio da će Vlada zbog ovih mera „vrlo verovatno“ biti prinuđena da pripremi reviziju budžeta za ovu godinu.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE