Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stariji

  U potrazi za radnicima evropska sila ide u Južnu Ameriku i daleku Aziju

  U potrazi za radnom snagom Nemačka namerava da se fokusira na zemlje van Evrope kao što su Brazil, Meksiko i Indonezija.

  „Zajedno sa privrednicima radimo na strategiji zapošljavanja radnika iz zemalja u kojima na tržištu rada ima mnogo više mladih i dobro kvalifikovanih radnika nego što njihova domaća tržišta rada mogu da apsorbuju“, rekao je ministar rada Hubertus Hajl u intervjuu za dnevni list Neue Osnabruecker Zeitung.

  Hajl je rekao da će se voditi računa da se domaće tržište rada ne liši neophodnih specijalista i da je to „vin-vin“ situacija.

  „Mi profitiramo, ali i zemlje odakle će dolaziti radnici. Ulagaćemo u stručno osposobljavanje mladih na licu mesta, i ti ljudi koji dođu u Nemačku imaće koristi od dobro plaćenog posla koji će im dati mogućnost da finansiraju svoje porodice kod kuće“, rekao je Hajl.

  Hajl bi u junu trebalo da otputuje u Brazil sa ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok kako bi razgovarali o mogućnosti dovođenja većeg broja negovatelja, koji su prekopotrebni nemačkom tržištu rada.

  Slični ugovori trebalo bi da budu sklopljeni i sa Meksikom i Indonezijom, a Hajl je sa istim ciljem već posetio Ganu u februaru.

  Kako javlja javni servis ARD, nemačka vlada vodi razgovore o privlačenju radne snage i iz Kolumbije, Tunisom, Maroka, Egipta, Indijom, Filipina i Vijetnama.

  Olakšan put do nemačkog državljanstva

  Osim kvalifikovane radne snage u oblasti nege, iz navedenih zemalja bi trebalo bi da stignu radnici potrebni za druge poslove na nemačkom tržištu rada.

  Kako je saopštio Institut za nemačku privredu, krajem 2022. godine agencijama za zapošljavanje u Nemačkoj prijavljeno je više od 630.000 radnih mesta koja nisu mogla da budu popunjena zbog nedostatka radnika.

  Prosečna godišnja bruto plata u sektoru nege je oko 40.000 evra.

  Izvor: 021

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE