Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U ovoj zemlji je dozvoljeno SPAVANJE NA POSLU. Kako je to moguće?

  Ako se u Japanu odlučite da odspavate na poslu, niko vas neće kritikovati niti ćete snositi posledice zbog toga. Naime, japanski poslodavci odlučili su da, nakon brojnih istraživanja koja su pokazala da pospanost zaposlenih utiče na radnu efikasnost i košta firme čak 138 milijardi dolara godišnje, spavanje na poslu postane deo radnih obaveza svakog radnika.

  Imajući to u vidu, japansko Ministarstvo zdravlja odobrilo je pre dve godine da radnici dobiju posebnu pauzu za dremanje, barem pola sata za spavanje u ranom poslepodnevu.

  Nekstbit, japanska IT kompanija, odmah je prihvatila taj trend pa je za svoje zaposlene odmah pripremila takozvane „strateške spavaće sobe“.

  Ove sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama, a mobilni, tableti i laptopovi su najstrože zabranjeni.

  Japan je inače zemlja koja spada u grupu visoko obrazovanih zemalja sveta, sa jednim od najviših procenata stanovništva sa diplomom visokog obrazovanja.

  Stručnjaci i preduzetnici naglašavaju važnost spavanja, kako bi se obezbedilo bolje radno okruženje.

  Ukazuju da kratko dremanje tokom posla ima brojne prednosti, poput povećanja produktivnosti i kreativnosti zaposlenih.

  Jedna japanska kompanija inače specijalizovana za izradu stolica i stolova za gejming, u svoj asortiman dodala je i rasklopivi krevet za spavanje na poslu, koji je moguće skloniti pod kancelarijski sto.

  Ovaj krevet kapaciteta do sto kilograma namenjen je radnicima u kancelariji, kako bi pauzu za ručak zamenili pauzom za kratko spavanje.

  Japan je inače poznat kao zemlja u kojoj razvojni timovi za igre i IT-ijevci spavaju pod stolovima kada od količine posla ne stižu da odu kući. Zato su takvi stolovi namenjeni umornim radnicima koji rade vezane ili zbijene smene.

  Japanci uveli OBAVEZNO SPAVANJE na poslu

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Pexels, Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE