U modi je neophodna hrabrost da bi se ispoljila kreativnost

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U modi je neophodna hrabrost da bi se ispoljila kreativnost

  Modna dizajnerka Jasmina Vujović svoje formalne početke u modi vezuje za osnivanje radionice i samostalne produkcije garderobe 2005. godine, iako njeno interesovanje za modu seže do dana rane mladosti kada se prepoznaje u iznalaženju uvek autentićnih i nadahnutih odevnih kombinacija.

  Kroz rad u svojoj radionici spoznaje prednosti  samostalnog rada, pa tako 2010. godine osniva svoj brend pod nazivom GetUp i pridružuje se Choomich Design Districtu, kasnije nazvanom Belgrade Design District.

  Tokom karijere, izlaže u Berlinu, Ljubljani, Zagrebu, Beču i Sarajevu, gde i samostalno nastupa na BH Fashion Week-u. Takođe, na Elite Model izboru 2011. ima reviju svojih modela. Pored toga, svake sezone predstavlja novu kolekciju na Belgrade Fashion Week-u.

  Estetika Jasmine Vujović je pročišćena, sa tendecijom istraživanja geometrijskih formi i slojeva, ali u vrlo svedenom crno-belom koloritu.

  Nakon Perwoll Fashion Week-a iskoristili smo priliku i porazgovarali sa Jasminom o modi u Srbiji i u svetu, inspiraciji, kao i o novim projektima.

  Koliko je teško uspeti u svetu mode?

  Kao i svaki svet šou biznisa i svet mode je takav da pred nas dizajnere postavlja određene zahteve koje treba da ispratimo ukoliko je naš cilj da u tom svetu opstanemo, ali tako da sačuvamo sopstvenu autentičnost, što je možda i najteži zadatak svakog umetnika. Iako je moda danas dostupna svima i predstavlja vrlo popularno polje interesovanja mnogih žena, mislim da je malo njih svesno koliko upornosti i nepokolebljivosti leži iza postignutog uspeha. Kao i u svakom poslu u kom se ideje pretvaraju u dela, u modi je neophodna hrabrost da se umetnička kreativnost ispolji, uprkos preprekama koje očekivanja većine postavljaju pred dizajnere.

  Kako se moda i shvatanja mode razlikuju u svetu i u Srbiji?

  Kada govorim o modi u Srbiji, uvek gledam da se ograničim na polje u kom sam i sama dizajner, polje u kom stvaramo nešto novo, autentično, nastalo iz naših umetničkih vizija i inspirisano kulturnim nasleđem, u čemu se od sveta razlikujemo samo po pitanju konteksta iz kog crpimo svoju inspiraciju.

  Šta vas inspiriše?

  Tek nedavno sam osvestila svoju tendenciju da u kreacije umećem elemente istočne kulture. Inspiracija mi dolazi prirodno, ona je neuhvatljiva i spontana, ne mogu joj ući u trag, ali vidim da sa sobom uvek nosi “duh istoka”.

  Da li je važniji STIL ili MODA i ima li razlike uopšte?

  Bitan je stil – iz njega nastaje moda.

  Idealna kombinacija za posao?

  Bilo štašsto po formi odgovara zahtevima posla, ali tako da u okviru tih granica nadilazi dosadnu jednoobraznost običnih sakoa i uvek istih košulja. Garderoba koju ja dizajniram namenjena je upravo onima koji žele da u svakodnevnu formalnost unesu prikladnu autentičnost.

  Nedavno ste Budislava Keković i vi otvorile Belgrade Design Hub u Dositejevoj. Šta možemo naći tu i kakav je put od ideje do realizacije?

  Put do otvaranja Belgrade Design Hub-a počeo je možda još davno kada sam tek upoznala Budislavu Keković, sa kojom sam sada već dugogodišnja prijateljica. Naša saradnja oduvek je bila plodonosna i nadahnuta, zbog čega smo nedavno odlučile da je sada vreme kada ujedinjenim snagama možemo da postignemo mnogo više nego samostalno, pa je na taj način ubrzo rođen i BDH. Velika mi je čast da sarađujem sa našom nagrađivanom dizajnerkom i mojom velikom prijateljicom.

  U Belgrade Design Hub-u možete naći svoj omiljeni odevni komad! Na kraju krajeva, dođite da i sami proverite šta vam nudimo, od garderobe Budislave Keković i GetUp, preko Hota Hota nakita, do rukavica, torbi, ukrasa za kosu…

   

  Ovde možete videti neke od kreacija Jasmine Vujović:

  Izvor: BIZLife

  Foto: BFW/Đorđe Tomić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE