Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U istraživanje rudnih nalazišta uloženo 60 miliona evra

  Investicije u Srbiji u istraživanja rudnih nalazišta su u 2017. godini iznosila oko 60 miliona evra, a trenutno postoji 130 istražnih i 220 eksploatacionih polja, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

  „Srbija je zbog svog mineralnog potencijala oduvek bila privlačno područje za ulaganje u rudarstvo i geološka istraživanja“, kazao je Antić na konferenciji o rudarstvu na Balkanu koju je u Beogradu organizovala trgovinska misije britanske ambasade.

  Na skupu kojem su prisustvovali predstavnici 20 britanskih rudarskih kompanija, Antić je ocenio da je pogodan ambijent za dolazak stranih ulagača stvoren i donošenjem modernog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, krajem 2015. godine.

  Jedan od glavnih pokazatelja porasta ulaganja u sektor rudarstva su dva projekta geoloških istraživanja koja sprovode vodeće svetske kompanije u ovoj oblasti, a to su RIO TINTO – projekat istraživanja litijuma „Jadar“ i NEVSUN – projekat istraživanja bakra i zlata „Čukaru Peki“, kazao je ministar.

  On je rekao da je, prema podacima kompanije Rio Tinto, do sada u projekat „Jadar“ uloženo oko 90 miliona dolara, a da bi se otvaranjem rudnika „Jadar“ stvorio potencijal za snabdevanje 10 odsto globalne tražnje za litijumom.

  „To bi pozicioniralo Srbiju kao jednog od vodećih snabdevača važnih minerala u svetu“, zaključio je Antić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE