Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Hrvatskoj istraga protiv 243 osobe zbog lažnih kovid potvrda

  Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) pokrenula je istragu protiv 243 osobe zbog lažnih kovid potvrda, saopšteno je u Zagrebu.

  Istraga je pokrenuta protiv ukupno 243 osobe za primanje i davanje mita. USKOK je istražnom sudiji suda u Zagrebu predložio istražni zatvor za petoro osumnjičenih, a zbog lažnih potvrda juče je u Zagrebu privredeno više osoba.

  U saopštenju USKOK navodi se da se 12 osoba, među kojima bivša medicinska sestra u jednom od zagrebačkih domova zdravlja, znajući da postoji interes većeg broja osoba za pribavljanje EU digitalnih kovid potvrda bez vakcinisanja, povezalo u zajedničko delovanje da bi od jula do novembra 2021. za novčanu naknadu od najmanje 100 evra omogućili izdavanje potvrda.

  Oni su međusobno podelili zadatake, a provosumnjičena, tada medicinska sestra, upisivala je nevakcinisane u informacioni sistem Ministarstva zdravstva, na osnovu čega su imali pravo na potvrde.

  Prethodno je ostalih 11 osumnjičenih stupilo u kontakt sa zainteresovanima za izdavanje potvrda iako su znali da na njih nemaju pravo jer nisu vakcinisani.

  Na osnovu tih neistinitih upisa su za ukupno 232 osobe neosnovano izdate EU digitalne kovid potvrde čime su okrivljeni koji su im to omogućili pribavili imovinsku korist od najmanje 24.440 evra i 12.370 kuna. Novac su međusobno podelili, a jedan okrivljeni je, kako navodi USKOK, sebi pribavio i materijalnu dobit od 4.100 evra i 24.400 kuna.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE