Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Hagu će parking koštati 50 evra

  Parking u pojedinim ulicama holandskog Haga koštaće 50 evra, bez obzira da li će vozilo biti parkirano 10 minuta ili celi dan. Cilj je da se onemogući saobraćajna gužva u atraktivnim delovima grada.

  Naplata, koja će se primenjivati godinu dana, odnosi se i na delove oko popularne plaže Sheveningen. Lokalno stanovništvo se godinama žali da ne može pronaći parking u centru grada i Sheveningenu. Zbog toga su se vlasti odlučile da visokom cenom demotivišu parkiranje u navedenim delovima grada.

  Naime, portparol gradskog veća Jurriaan Esser je istakao da je reč o pilot projektu kojim će se utvrditi prednosti i ndeostaci novog sistema naplate, a da će se nakon toga razmotriti da li nastaviti s ovakvom naplatom.

  Lokalno stanovništvo i domaće kompanije imaće prednost u parkiranju u ulicama u kojima su uglavnom stambene zgrade.

  „Želimo da vaše noge budu prvenstveni način prevoza, a potom bicikl, javni prevoz, a tek onda automobil. To ne znači da u našem gradu ne dozvoljavamo automobile. To znači da ako ćete kratko putovati, vaš prevoz bi trebalo da budu noge. To nije korisno samo za okolinu, već je i sa aspekta vremena prihvatljivije“, poručio je Esser.

  Cena od 50 evra je deset puta viša od uobičajne cene parkinga u Hagu. Međutim, postoje oni koji nisu zadovoljni ovom odlukom. Zagovornici biciklizma kao osnovnog oblika prevoza smatraju da odluka nije dovoljna da se demotiviše korišćenje automobila, piše list Guardian.

  Hag nije jedini koji promenama u pristupu parkingu demotiviše prevoz motornim vozilima. Beč je pre godinu dana uveo jedinstveni sistem naplate parkiranja, čime je ukinut besplatni parking.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE