Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skupa struja ugrožava velike slovenačke firme

  Slovenačka privreda, naročito velika preduzeća, suočavaju se s problemima zbog visokih cena električne energije.

  S obzirom na to da firme u drugim evropskim zemljama imaju fiksne cene električne energije, time se ubrzano pogoršava konkurentnost slovenačke privrede.

  Privrednici zato pozivaju Vladu da što pre deluje i po uzoru na Nemačku zamrzne cenu megavat sata električne energije za velike potrošače. Dok nemačke firme u proseku plaćaju 130 evra po megavat satu, slovenačke kompanije plaćaju znatno više, čak do 300 evra po megavat satu.

  „U prvim mesecima ove godine obim proizvodnje je pao za čak 15 do 20 odsto, procenio je predsednik GZS Tibor Šimonka. „Sada zvonimo i nemamo drugog izbora nego da tražimo od vlade da preduzme mere poput Nemačke i nekih drugih zemalja“, rekao je.

  Reč je o zamrzavanju cene na 130 evra po megavat satu, što bi značajno popravilo situaciju za velike firme, koje zapošljavaju trećinu svih zaposlenih, ostvaruju više od polovine neto prihoda i čak 44 odsto dodate vrednosti u zemlji.

  Među velikim preduzećima među najviše su pogođena trgovačka društva koja su u martu zabeležila godišnji pad od 13 odsto, gotovo najveći među zemljama EU. Predsednica Privredne komore Mariča Lah pita se šta je država učinila protiv inflacije.

  Iako je pitanje retoričko, privrednici se nadaju da će ih Vlada nakon više od pola godine nagovaranja poslušati.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE