U Francuskoj NOVE MERE: Za gde je sve potrebna KOVID PROPUSNICA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Francuskoj NOVE MERE: Za gde je sve potrebna KOVID PROPUSNICA

  U Francuskoj su danas stupile na snagu nove zakonske mere koje podrazumevaju da će za neke od svakodnevnih aktivnosti biti potrebna sanitarna propusnica.

  Propusnica podrazumeva dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativan test na koronavirus.

  Propusnica je od 21. jula neophodna za ulazak u objekte kulture i zabave, kao što su muzeji, pozorišta ili bioskopi, a od danas je obavezna i za restorane, barove i duža putovanja autobusom, vozom i avionom.

  Propusnica se neće tražiti za posete lekaru opšte prakse, jer kako navode nadležni nove mere kontrole ni u kom slučaju ne smeju da budu prepreka za pristup medicinskoj nezi.

  A railway employee, right, checks the COVID-19 health pass that everyone in the country needs to enter cafes, trains and other venues, Monday Aug.9, 2021 at the Gare de Lyon train station in Paris. Starting today, the pass will be required in France to access cafes, restaurants, long-distance travel and, in some cases, hospitals. It was already in place for cultural and recreational venues, including cinemas, concert halls, sports arenas and theme parks with a capacity for more than 50 people. (AP Photo/Adrienne Surprenant)

  Ljudi koji imaju medicinsku kontraindikaciju na vakcinaciju takođe nisu u obavezi da imaju zdravstveno-sanitarne propusnice.

  U Francuskoj je dosad 67 odsto stanovništva, a to je 45 miliona ljudi, primilo jednu dozu, a 56 odsto je potpuno vakcinisano protiv koronavirusa.

  Više zemalja Evropske unije je već uvelo ili uvodi “zdravstvene propusnice” za ulazak u bolnice, muzeje, bioskope, kafiće, restorane, velike tržne i zatvorene sportske centre, duže vožnje javnim prevoznim sredstvima, kako bi se zauzdala rastuća zaraza koronavirusom i izbeglo inače neminovno zatvaranje svih javnih prostora i uvođenje policijskog časa.

  Zdravstvena propusnica podrazumeva da su njeni vlasnici vakcinisani, preležali kovid-19 ili zdravlje dokazuju PCR testom.

  Zdravstvene propusnice su uvele ili uvode Austrija, Grčka, Portugalija, Mađarska, U Nemačkoj i Španiji o tome odlučuju savezne pokrajine, SAD su već to delom uvele, Švajcarska je zakonom uvela takvu meru za sve prostore gde se okuplja više od hiljadu ljudi, ostalo je prepušteno „volji i savesti“ posetilaca i vlasnika tržnih centara, sportskih zatvorenih objekata, kafića, restorana, ali zdravstveno osoblje mora biti vakcinisano.

  Ovakve mere u nekim zemljama dočekane su burno i sanitarnu propusnicu osporavali su mnogi Francuzi koji su održavali proteste protiv ovakve odluke vlade.

  Francuski predsednik Emanuel Makron je, na kritiku da je reč o sanitarnoj diktaturi i gušenju sloboda, odgovorio da „sloboda znači i odgovornost i da se nešto i doprinese“, a ne da se nevakcinisanjem i masovnim okupljanjem samo raspiruje još veća zaraza.

  I U Italiji je na ulicama gradova protestvovalo više hiljada protivnika zdravstvenih propusnica.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE