Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U EU prvi put više „zelene“ struje

  Količina električne energije iz vetra i sunca u 2019. godini, na nivou Evropske unije, premašila je količinu električne energije iz uglja za 100 TWh.

  Vetrenjače su isporučile 14 odsto više struje zbog povoljnih vremenskih uslova, a snaga solarnih instalacija je porasla za sedam odsto.

  Sve članice EU su učestvovale u ozelenjavanju energetskog miksa, sem Češke, navode neprofitne organizacije koje se bave klimatskim promenama, odnosno energetskom tranzicijom, Sandbag i Agora Energiewende.

  Te organizacije izradile su šesti godišnji izveštaj o energetskom miksu Evrope. Jedno od najvažnijih saznanja grupe stručnjaka je da je tokom 2019. godine sektor proizvodnje električne energije „ispustio“ 12 odsto manje ugljen-dioksida u odnosu na godinu ranije, zahvaljujući povećanoj upotrebi obnovljivih izvora.

  Udeo čiste energije u EU je skočio na 34,6 odsto, te je tako postavljen novi rekord na nivou te zajednice zemalja. U poređenju sa 2018. godinom, to je rast od 1,8 odsto.

  Zabeleženi pad emisija gasova s efektom staklene bašte u evropskim elektranama je viši nego i u jednoj godini počev od 1990. Uspeh na tom polju se pripisuje zatvaranju termoelektrana na ugalj.

  Snabdevanje strujom iz tog naftnog derivata se smanjilo za 24 odsto, odnosno za oko 150 TWh, a pozitivni trend je u velikoj meri izazvan poskupljenjem tone proizvedenog ugljen-dioksida na 25 evra.

  Veća cena doprinela je tome da generisanje struje iz postrojenja s visokim ugljeničnim otiskom bude manje ekonomski opravdana u odnosu na generisanje električne energije iz elektrana na prirodni gas i postrojenja na obnovljive izvore energije.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE