Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Investicioni projekti NIS-a u pančevačkoj rafineriji

  Samo u toku prošle godine, paralelno sa velikim projektom „Duboka prerada“, NIS je u pančevačkoj rafineriji realizovao 20 investicionih projekata, dok je uspešno završeno i više od 50 projekata investicionog održavanja

   „NIS posluje na veoma konkurentnom tržištu jugoistočne Evrope, tako da je stalna modernizacija prerađivačkih postrojenja naš prioritet“, istakao je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u, u intervjuu za energetski portal „Balkanmagazin“.

  Osvrćući se na dosadašnja ulaganja u modernizaciju i razvoj rafinerijskih postrojenja, Gagić je naveo su unapređenje kapaciteta, efikasnosti rada pančevačke rafinerije, kao i tehnološki razvoj omogućili  da se Rafinerija nafte Pančevu danas nalazi u ravni sa evropskim rafinerijima. Istovremeno, završetak postrojenja„Duboka prerada“, ključnog projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, vrednog 300 miliona evra, po ekonomskim, tehnološkim i ekološkim parametrima doneće mnogobrojne benefite, koji će omogućiti da domaća rafinerija bude ispred mnogih u Evropi.

  „Postrojenje treba da startuje ove godine što će Rafineriju nafte u Pančevu svrstati među vodeće evropske rafinerije po pokazatelju dubine prerade od 99,2 odsto, a ujedno će doneti i brojne poslovne i ekološke benefite“,istakao je prvi čovek pančevačke rafinerije.

  Gagić je naveo da izgradnja kompleksa „Duboka prerada“  koja je započeta 2017. predstavlja svojevrstan graditeljski poduhvat jer je samo gradilište kompleksa organizovano na prostoru koji po površni odgovara veličini dva fudbalska terena, dok je dnevno na terenu u proseku angažovano oko 1.100 radnika. Tokom izgradnje kompleksa prednost je data domaćim izvođačima, koji su činili između 70 i 80 odsto ukupnog broja angažovanih radnika, а značaj projekta se ogleda i u privlačenju nove radne snage  – na radu postrojenju već je zaposleno 60 novih stručnjaka.

  „Nakon završetka Duboke prerade u Rafineriji nafte Pančevo proizvodiće se veće količine najkvalitetnijih goriva, pre svega dizela, i otpočeće domaća proizvodnja koksa, koji se sada uvozi u Srbiju. Istovremeno će prestati proizvodnja mazuta sa visokim sadržajem sumpora, što će doprineti ne samo da Srbija ispuni međunarodne obaveze u ovom sektou već i da se poboljša ekološka situacija u zemlji“, istakao je Gagić.

  Samo tokom prošle godine, pored projekta „Duboka prerada“, NIS je u pančevačkoj rafineriji realizovao 20 investicionih projekata, dok je uspešno završeno i više od 50 projekata investicionog održavanja. Takođe, NIS je krajem prošle godine potpisao Ugovor za modernizaciju postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) u Rafineriji nafte Pančevo sa međunarodnom kompanijom Lummus Technology, vrednog oko 80 miliona dolara, a realizacija ovog projekta dodatno će povećati vrednost korpe rafinerijskih proizvoda.

  Kada je reč o daljim ulaganjima u pančevačku Rafineriju, Gagić ističe da NIS prati evropske trendove kao i da je u planu čitav niz projekata koji će unaprediti rad rafinerije u dužem periodu:

  „Radimo, pre svega, na projektima unapređenja energetske efikasnosti, koji se brzo isplate i koji dugoročno donose vrlo pozitivne efekte na poslovanje. U toku je i čitav niz projekata digitalne transformacije, koji će unaprediti efikasnost našeg poslovanja, obuku zaposlenih i  koji će povećati našu bezbednost“, istakao je Gagić, navodeći da će, kao i do sada, ključni element svih novih projekata u pančevačkoj rafineriji  biti zaštita životne sredine i poslovanje u skladu sa najboljim svetskim praksama u oblasti ekologije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE