Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U cenovniku „kafa sa grejalicom“: Prvi kafić u Hrvatskoj naplaćuje grejanje

  Jedan zagrebački kafić počeo je da naplaćuje sedenje pod grejalicama, a kako stvari stoje, ovakav recept za smanjenje troškova će primeniti mnogi ugostitelji.

  Kafa s grejalicom 14 kuna, a bez – 12 kuna. Svaki gost u ovom zagrebačkom kafiću koji želi da sedi na terasi ispod upaljene grejalice, mora uz račun za konzumaciju da plati i dodatne dve kune za grejanje.

  „Smatram da su grejalice napolju luksuz, po zimi. Mi imamo dovoljno unutrašnjeg prostora, ako neko stvarno želi da bude napolju, mi ćemo mu upaliti grejalice, ali taj deo troška jednostavno moramo preneti krajnjem korisniku“, rekao je Ivan Orešković, vlasnik ugostiteljskog objekta.

  Na ovaj potez vlasnik se odlučio zbog trostruko većih računa za struju, koji su narasli 200 odsto. Jedan kilovat lane je plaćao 55 lipa, a ove godine jednu kunu i 65 lipa.

  „Napolju se sedi 30 minuta u proseku, mi smo do sada preuzimali taj trošak na sebe. Svaka grejalica po satu troši otprilike 2 kilovata, to bi bilo 2 puta 1,6 što iznosi 3,2 kune, a mi smo to pre plaćali jednu kunu. Mi smo tu razliku prebacili na goste, a osnovni deo troška zadržavamo na sebi“, pojašnjava vlasnik.

  Ovo je jedini kafić u zemlji koji na cenovniku ima i grejalicu. Građani su oko svega podeljeni, neki su spremni da daju te dve kune ako su zadovoljni uslugom, ali drugi smatraju kako to i nije fer.

  Ovakav recept za smanjenje troškova ali i opstanak, kako stvari stoje, primeniće mnogi ugostitelji, piše RTL.

  Ipak, za neke od njih naplaćivanje grijanja zadnja je opcija.

  “Ne možemo dizati cene da pratimo troškove, i sad to treba pokrivati na razne načine. Ja ću to izbegavati maksimalno, odnosno konkretno što se tiče grejalica na terasama, nećemo ih naplaćivati ali razumem svakoga od kolega koji to primeni“, ističe Leonard Topić, vlasnik restorana u Zagrebu.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE