U 2017. godini nepravilno potrošeno 217 milijardi dinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U 2017. godini nepravilno potrošeno 217 milijardi dinara

  Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor Duško Pejović rekao je da su prošlogodišnje revizije pokazale da je tokom 2017. godine u Srbiji nepravilno potrošeno 217 milijardi dinara budžetskog novca.

  Korisnici javnih sredstava koji su napravili najveće greške i nepravilnosti bile su opštine, gradovi, javna preduzeća, komunalna preduzeća, ali i zdravstvene ustanove, rekao je Pejović u intervjuu za Večernje novosti.

  Istakao je da se nepravilnosti u poslovanju pre svega odnose na javne nabavke, preuzimanje obaveza iznad odobrenih aproprijacija, obračun i isplatu plata i zarada, isplatu bez pravnog osnova i bez validne dokumentacije, kod pripreme i donošenja finansijskih planova i budžeta, popisa imovine i obaveza.

  “Glavni uzrok nastanka otkrivenih nepravilnosti kod korisnika javnih sredstava je u tome što sistem internih kontrola ne funkcioniše u dovoljnoj meri efikasno i funkcionalno. Takođe, treba povećati integritet i kompetentnost kod rukovodstava i kod zaposlenih”, kazao je Pejović.

  Dodao je da je DRI do sada, od početka svog rada 2007. godine, podneo više od 2.100 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, da su u više od 1.000 ovih postupaka odgovorna lica platila novčane kazne, a da su procesi završeni. Podneto je i 260 krivičnih prijava, od čega je 60 postupaka završeno nagodbama sa tužilaštvom i plaćanjem novčanih iznosa.

  Potvrdio je i da je povećan broj takozvanih revizija svrsishodnosti, koje smatra revizijama budućnosti, koje proveravaju da li su javna sredstva uložena za prave stvari i da li su ostvareni planirani ciljevi.

  “Već smo ove godine počeli sa revizijama svrsishodnosti iz različitih oblasti od zaštite šivotne sredine i socijalne zaštite, preko IT sistema, do dostupnosti i ispravnosti vode za piće”, kazao je Pejović i dodao da će se raditi revizija u oblasti komunalnih delatnosti i pružanja javnih usluga, kako iz ugla utvrđivanja njihovih cena, ali i sa stanovišta njihovog kvaliteta.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE