Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tuže državu zbog objavljivanja imena lica u samoizolaciji

  Zbog objavljivanja spiska osoba kojima je bila određena mera samoizolacije i dela spiska zaraženih koronavirusom, oko 250 oštećenih najavilo je tužbu protiv Vlade i države Crne Gore.

  Prema saznanjima Dana, najviše tužbenih zahteva će biti u Podgorici, a odštetni zahtevi kreću se od pet do deset hiljada evra.

  Advokat Dalibor Kavarić, koji zastupa jedan broj oštećenih građana, u izjavi za Dan je kazao da je Vlada u prethodom sastavu donošenjem nezakonite odluke o objavljivanju imena i ličnih podataka lica u samoizolaciji nepotrebno prouzrokovala materijalnu štetu budžetu Crne Gore i novčanu obavezu na teret građana Crne Gore koja pripada licima, koja su na taj način stigmatizovana i čija je privatnost nepotrebno i neovlašćeno izložena uvidu javnosti.

  Deset osoba iz Bijelog Polja već je podnelo tužbe protiv države preko advokata Miloša Kojovića.

  „Odlukom Ustavnog suda Crne Gore utvrđeno je da je Vlada Crne Gore objavljivanjem imena lica kojima su izdata rešenja o samoizolaciji povredila osnovna ljudska prava i slobode“, rekao je ranije Kojović.

  Kako je dodao, shodno tome, lica koja su bila u samoizolaciji i čija su se imena našla na spisku objavljenom na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore, a koji su preneli svi elektronski i štampani mediji, imaju pravo na pravičnu naknadu zbog povrede prava ličnosti.

  Ustavni sud Crne Gore ukinuo je odluku Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) za zarazne bolesti o objavljivanju imena lica u samoizolaciji od 21. marta ove godine, utvrdivši da je ona suprotna Ustavu Crne Gore, Zakonu o zaštiti ličnih podataka, Evropskoj konvenciji i Konvenciji Saveta Evrope.

  U javnost je procurio i spisak zaraženih koronavirusom. Nakon pritiska javnosti i NVO sektora, istražni organi su pokrenuli istragu i sve se slomilo na samo jednoj osobi, iako je jasno da osumnjičeni nije bio jedini u posedu spiska.

  NKT je 21. marta objavio imena osoba kojima su izrečene mere o obaveznoj samoizolaciji. Vlada je na svom sajtu objavila spisak i redovno ga ažurirala novim podacima, da bi ga potom uklonila. U NKT su smatrali da bi se objavljivanjem spiska doprinelo unapređenju poštovanja mera samoizolacije, a radi zaštite javnog zdravlja.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE