Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turska „OTKAČILA“ Unesko: Bez brige oko Aja Sofije

  Turske vlasti odbacile su zabrinutost koju je izrazio Unesko zbog pretvaranja istorijskog zdanja istanbulske crkve Svete Sofije u džamiju Aja Sofija, navodeći da je odluka „pristrasna i politički motivisana“.

  Komitet je u petak zatražio od Turske da do 2022. godine podnese izveštaj o stanju očuvanosti zdanja i izrazio duboku zabrinutost zbog posledica pretvaranja crkve u džamiju.

  Unesko je izrazio duboko žaljenje zbog „nedostatka dijaloga i informacije“ o promeni statusa crkve, jednog od remek-dela vizantijske arhitekture.

  Tursko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je ocene komiteta ocenjujući ih punim „predrasudama i pristrasnosti“ i da su politički motivisane.

  Aja Sofija je u državnom vlasništvu i zaštićena je, dodalo je ministarstvo, koje je optužilo Unesko za kršenje suvereniteta Turske.

  Crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

  Pet vekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svetske kulturne baštine Uneska.

  Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju u julu 2020. godine izazvala je kritike širom sveta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra delom svoje istorije i kuture.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE