Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Večera, turista

  Turista platio večeru više nego odmor na Baliju

  Australijski turista na Baliju je dobio neverovatno veliki račun u restoranu u kojem je imao rođendansku večeru. Ispostavilo se da je obrok skuplji od celog njegovog odmora – sve zbog greške u čitanju cene.

  Australijanac, čiji su slučaj propratili lokalni mediji, podelio je svoju priču na Fejsbuk turističkoj grupi Bali Bogans. Čovek, koji nije naveo svoje pravo ime, priredio je rođendansku zabavu dok je bio na odmoru na indonežanskom ostrvu Bali. Dok je večerao sa prijateljima, odlučio je da naruči malo skuplju flašu vina od uobičajene.

  „Zbog cena i osrednjosti vina u ponudi, obično ga ne pijemo tokom boravka na Baliju, ali ovog puta sam odlučio da uzmem flašu s obzirom na posebnu priliku“, objasnio je turista.

  Odmor, turista

  Odmor, turista (Pixabay)

  Turista privukao pažnju ugostitelja

  Nakon što je pregledao meni, odlučio je da naruči bocu Domaine Leflaive Chevalier-Montrachet iz 2004. godine. Cena navedena pored bila je u indonežanskim rupijama, $RP1700. Turista je pretpostavio da je cena data u hiljadama i da će platiti 1,7 miliona rupija ili oko 170 australijskih dolara.

  „To je definitivno bilo više nego što bih inače platio u Australiji, ali slavili smo rođendan, zar ne?“, naveo je.

  Nakon što je naručio, čovek je primetio da ga je konobar zbunjeno pogledao i pitao da li je siguran u svoj izbor. Umesto da to shvati kao znak upozorenja, Australijanac je to video kao uvredljivu sugestiju da ne može da priušti bocu vina od 170 dolara.

  „Nasmejao sam mu se i rekao ‘da, nema problema'“, kazao je on.

  Međutim, zahtev da se potvrdi izbor vina nije bio jedini znak da nešto nije u redu.

  „Pili smo vino i jeli ukusan obrok. U nekom trenutku došao je i sam kuvar da se predstavi. Tada sam mislio da je to čudno, ali sam pretpostavio da je to samo lep restoran i nisam više razmišljao o tome“, nastavio je turista svoju priču.

  Nedugo zatim, čovek je platio račun ne gledajući iznos i napustio restoran sa ostatkom grupe, prenosi Polish news.

  turista

  Ručak, turista (Unsplash)

  Večera skuplja od celog odmora

  Tek sledećeg dana, nakon što se prijavio na svoj bankovni račun, Australijanac je saznao pravu cenu boce vina. Kako se ispostavilo, iznos naveden na meniju nije bio u hiljadama, već u desetinama hiljada.

  Račun je zapravo bio 17 miliona rupija, odnosno skoro 1.700 australijskih dolara. Ovakav zapis cene nije bio prevara: u južnoj i jugoistočnoj Aziji cene se često navode bez svih nula da bi se olakšalo pisanje velikih vrednosti, a u nekim zemljama se koriste i lokalni brojevi, osim poznatih hiljada i miliona.

  Štaviše, pored cene je bio znak „++“. Prvi plus je značio potrebu za dodavanjem poreza, a drugi: obavezna naknada za uslugu. Ova notacija je takođe rasprostranjena u dobrim restoranima u ovom regionu.

  „Na kraju, ovaj obrok je koštao više od celog mog odmora. Posle nekoliko sati analize šta se desilo, smejali smo se svemu. Nepotrebno je reći da mi sada nije dozvoljeno ništa da naručim bez pristanka moje druge polovine“, našalio se, završavajući objavu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE