Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tumbanje ministra Šarčevića

  Piše: Milenko Vasović

  Imaćemo, po svemu sudeći, još jednu priliku da braću Arape učinimo još bogatijim. Kako smo mi srećan narod, samo da nešto ne zabrljamo. Ovoga puta za pomoć biznismenima iz Dubaija zadužen je ministar prosvete, gospodin Šarčević, a moguće je da će mu pripomagati još neki, dokazani kadrovi.

  Već nas je ministar obradovao da će na ledinu, tamo negde oko Batajnice, doći Tumbaj grupa, najveća kompanija koja se bavi zdravstvenim uslugama i obrazovanjem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. I ta Tumbaj grupa će, kako reče ministar, investirati više od 250 miliona evra. Hoće ljudi da osnuju privatni medicinski univerzitet, da izgrade studentski kampus i klinike. Sve na jednom mestu.

  Baš me je zainteresovalo kako se ta Tumbaj grupa i njen univerzitet (Gulf) kotiraju u svetu. Jesu li bolji od beogradskog univerziteta, pa da se baš radujemo. Dolazi bolji, naučićemo nešto. Pretražim Šangajsku listu najboljih univerziteta, tamo je Beograd u grupi među 500, a tih iz Tumbaj grupe nema. Nema ih ni među 1000. Znači nisu baš vrh, ali, ajde imaju para.

  Malo ćemo se udaljiti od Tumbaj biznisa, ali ostajemo u temi. To sa parama i Arapima u našem slučaju stalno zapinje. Kako smo prošli u Beograda na vodi znamo – poklonili smo braći onolike hektare u srcu grada. A, poučno je  kako je Vojna ustanova Morović obrala bostan sa stručnjacima iz Emirata.

  Vlast je praktično naterala vojsku da ustupi Kompaniji Al Ravafed 3.500 hektara u čuvenom Karađorđevu, a da zauzvrat dobije petinu profita. I šta biva, dok je vojska gazdovala tim njivama imali su dobit 780.000 evra godišnje. Kada su došla braća Arapi za tri godine vojska je dobila 740 hiljada evra. A da su izdali paorima po tržišnoj ceni imali bi 1,1 miliona evra godišnje. I ko je ovde dobar?

  E sad kako ćemo mi pomoći Tumbaj grupu u “osvajanju” Srbije, pa potom Evrope. Jesmo li spremili novčanike? Ministar je najavio da će za početak njihovi studenti koristiti bolnice  Kliničkog centra Srbije kao nastavnu bazu. Lepo s naše strane,  samo da se neka budala ne drzne pa da im to naplati.

  Ministar nije rekao, ali valjalo bi razmisliti da im se i zemljište ustupi besplatno, a posle da za jedan deo studenata Srbija plati školarinu. Potom, kad oni naprave bolnicu da im šaljemo pacijente o trošku našeg fonda. Da se čitav projekat zaokruži.

  Inače u Srbiji ima šest medicinskih fakulteta, i svi su državni. Osnivanje jednog privatnog u međuvremenu je propalo. Valja znati da školovanje jednog lekara košta najmanje 30.000 evra. A na našim šalterima za zapošljavanje godinama na posao čeka više od 2.000 lekara.

  I šta je ovde interes Srbije. Hm, jeste baš – 5.000 zaposlenih, dolazak stranaca na studije, transfer tehnologije, 250 miliona investicija… avioni, kamioni. Pa Beograd na vodi je najavljen kao investicija od tri milijarde dolara. Ovde sve miriše na lične interese i ništa drugo.

  U Dubajiu među šeicima već kruži krilatica “nema više para od nafte, pare tražite u Srbiji”. Tumbaj, tumbaj!

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • JOVANA

   Da li vi gospodine Vasoviću zaista mislite da ovo ima neke veze sa ministrom prosvete.Pa on je samo jedna od marioneta ove vlasti, kao i svi ostali ministri, potpredsednici i premijerka.Nesme taj ni da p.... dok mu tata ne dozvoli. To kako se Tumbaj kotira u svetu je nebitno i nevažno, i što imamo 2000 lekara koji čekaju na posao ili dozvolu za odlazak u inostranstvo,koga je briga.A što se vojske tiče, pa i ona je deo iste priče. Kako ne razumete, sve je to za ''boljitak'' i ''spas'' Srbije, samo što mi to nažalost, ne vidimo ili možda nećemo dočekati, jer treba vreme. Zoran Đinćić je obećao ulazak u Evropu 2012, nismo samo znali da će se to zvati SNS.Ko nam je kriv.Sada će ulazak u Evropu biti prema proceni aktuelne vlasti 2025, ili još neku godinu kasnije...ukoliko EU bude još postojala i u zavisnosti od toga kaako će gospođa Mej da izađe sa ovim ''bregzitom''. Kako će se to tada zvati, videće oni koji prežive i kako će Srbija tada izgledati ''bog neka joj je u pomoći'' mada ni On više ne može da pomogne kada je pakao u pitanju....

  • Jelena M.

   Tumbaj, tumbaj, lovu drpaj...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE