Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tržni centri gube milion evra mesečno zbog neradne nedelje

  Neradna nedelja u sektoru trgovine uticala je na pad prometa, smanjenje zarada i otpuštanje radnika u Crnoj Gori.

  Privredna komora Crne Gore (PKCG) je saopštila da bi zbog toga nedelja trebalo da bude radni dan za trgovce.

  Tržni centri tvrde da mesečno gube milion evra zbog odluke o uvođenju neradne nedelje, koja je na snazi već dve i po godine.

  “Samo zbog neradne nedelje pad prometa u tržnim centrima bio je oko 20 odsto, a zajedno sa posledicama koje je ostavila kriza, taj pad je bio mnogo veći. Posledice su se ogledale u tome da su mnogi poslodavci napustili tržni centar Delta city”, kazala je za Gradsku televiziju sekretarka Odbora za trgovinu PKCG, Milica Lazarević.

  Tržni centar

  Savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog Unije poslodavaca (UPCG), Filip Lazović, najavio je da će ove sedmice pozvati sva poslovna udruženja kako bi potpisali dokument o vraćanju radne nedelje.

  “Prosto ćemo ispoljiti stav crnogorske provrede po tom pitnju i nadamo se da će donosioci odluka i predstavnici sindikata imati sluha. Govorili smo da to nije dobro rešenje i desile su se mnoge negativne stvari po crnogorsku provredu. Sada je sve više razloga zbog kojih bi trebalo ozbiljno razmišljati o vraćanju radne nedelje”, rekao je Lazović.

  U PKCG smatraju da je neradna nedelja dovela trgovinske lance u neravnopravan položaj. Njihovu ulogu preuzele su benzinske pumpe, na kojima se od uvođenja neradne nedelje mogu kupiti brojni proizvodi, od ulja i mleka do brašna i hleba.

  Tržni centar

  Turističke zemlje ne mogu da priušte sebi neradnu nedelju

  “Za turističke zemlje nije karakterističan zakon koji podrazumijeva neradnu nedelju. Za uspešnu turističku sezonu i snabdevanje hotelskih i ugostiteljskih objekata neohodan je rad svim danima”, rekao je Lazović.

  I iz UPCG poručuju da je crnogorskoj privredi, zavisnoj od turizma, stalo da nedelja ponovo bude radna.

  “Kada razmišljamo o letnjoj turističkoj sezoni i nadama koje u nju polažemo, sada već kasnimo sa tim. Mora se hitno delovati kako bi se iskoristio svaki mogući mehanizam da imamo što povoljnije finansijske efekte od letnje sezone”, saopštio je Lazović.

  Iz PKCG i UPCG su poručili da od nove vlade očekuju da ima sluha za njihove zahteve, te da ponovno otvaranje prodavnica nedeljom ne znači da će svi radnici raditi toga dana.

  Izvor: Investitor.me

  Foto: Beta/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE