Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  stan

  Tržište nekretnina se smiruje? Ovde su bili najjeftiniji stanovi na kraju 2022.

  Tržište nekretnina u Srbiji dostiže svoj vrhunac kada su cene u pitanju, a prema procenama stručnjaka konsolidacija se očekuje u narednih godinu ili dve dana, a nakon toga i pad cena.

  U poslednjih nekoliko godina svedoci smo ekspanzije građevinarstva, prevashodno stanogradnje, što je dobro za ekonomiju svake države jer ona generiše celokupni ekonomski razvoj. Tržište nekretnina trenutno je veoma fluidno i pokazuje značajan trend rasta.

  Tražnja je bila daleko veća od ponude, a kamate na stambene kredite bile su dugo na rekordno niskom nivou.

  To je uzrokovalo da takvim odnosom ponude i tražnje, cene nekretnina značajno porastu. A kakvi trendovi nas očekuju u narednoj godini  budući da se u poslednje vreme dosta govori o smirivanju tržišta nekretnina i mogućem padu cena stanova naredne godine.

  Kuća

  Stan, kuća, tržište nekretnina (Pixabay)

  Ukupan iznos od 826.4 miliona evra koji je potrošen na stanove u poslednjem kvartalu prošle godine, predstavlja rast od oko 53 odsto u poređenju sa istim kvartalom 2021. godine kada je taj iznos bio 541.2 miliona evra. Ovo je ujedno i rekordni kvartal za količinu prodatih stanova u Beogradu.

  Deluje iz statističkih pokazatelja da se ravnoteža u četvrtom kvartalu pomerila značajno u korist investcionih kupaca iz više razloga, pokazuju analize konsultantske kuće za nekretnine Cordon.

  „Sedamdeset pet odsto svih transakcija su keš kupci dok su 25 odsto bili kreditni kupci, a uobičajeno je oko 70 odsto keš transakcija po kvartalu. Više je bilo transakcija u segmentu novogradnje u poređenju sa stanogradnjom, sto inače nije slučaj, a investicioni kupci su u većoj meri privučeni novogradnjom“, poručuju iz Cordon-a.

  Nekretnine (Pixabay)

  Kada je o brojkama reč u Beogradu je za poslednja tri meseca prodato 2.538 stanova u novogradnji i 2.365 stanova u starogradnji.

  Četvrti kvartal je takođe, period godine kada ima više transakcija sa kupcima iz dijaspore koji stižu za praznike. Ukupan obim transkacija stanova u Beogradu na godišnjem nivou je za 2022. godinu bio 2.68 milijarde evra.

  Najskuplji stan prodat za 2,4 mil. EUR

  Kada su cene na beogradskim opštinama u pitanju u Starom Gradu su se one kretale u rasponu od 1.435 do 4.765 evra po kvadratu, dok Savski Venac ubedljivo prednjači i to sa maksimalnom cenom od preko 10.000 evra po kvadratnom metru.

  Najskuplje prodat stan za četvrti kvartal 2022. bio je upravo u Beogradu na vodi, gde je 383 kvadrata prodato za neverovatnih 2,4 miliona evra. Najjeftinije prodat stan cenio se 635 evra po metru kvadratnom.

  Jeftini stanovi mogu se naći u opštinama Zvezdara, Rakovica i Voždovac gde su najniže cene i do ispod 1.000 evra, za novogradnju.

  Najatraktivnija lokacija je i dalje Beograd na vodi, gde je u poslednjem kavrtalu 2022. godine prodato 472 stana sa prosečnom cenu od 4.418 evra po metru kvadratnom, a odmah iza se nalazi naselje Novi Dorćol sa znatno manje prodatih stanova, 42, ali ne i manjom cenom. U Novom Dorćolu je prosečna cena nekretnina iznosila 4.220 evra po kvadratu.

  I garaže su tražene

  Rekordan broj garaža je prodat i za Beograd i Novi Sad, a taj iznos je 60 miliona evra.

  Garaže su već neko vreme krenule da privlače investitore iz par razloga: cene stanova u Beogradu postaju previsoke, a postoje kupci koji žele da investiraju od 50-100 hiljada evra u nekretninu, dok postoji potražnja za iznajmljivanjem garaža, koje ujedno i ne zahtevaju reinvestiranje kao stanovi.

  „Očigledno je da je porast obima tržišta nekretnina vođen porastom cena kirija koje su značajno porasle. Nije skroz jasno da li jedan deo investicionih kupaca percepira da je ovo nova realnost i da će sa novim cenama kirije vratiti investiciju za 10-12 godina, ili razumeju da je ovo privremena situacija, koja svakako za jedan period povećava povrat na investiciju“, kažu u Cordon-u.

  U svakom slučaju se vidi da svi veruju da je tržiste nekretnina dovoljno likvidno i sigurno će uvek uspeti da prodaju svoju nekretninu za isti ili veći iznos od onog koji su investirali.  Takođe ne postoji zabrinutost da će uspeti da nađu novog zakupca, kada se ruski i ukrajinski državljani vrate u svoje domovine.

  „Biće interesantno da vidimo da li će se investitori prilagoditi novom trendu i krenuti da grade garaže na -2 i -3 nivoima, s obzirom da po ovim prodajnim cenama garaža, sada može da se ostvari profit na izgradnji dodatnih nivoa, dok to ranije nije bio slučaj“, ocenjuju stručnjaci.

  Izgradnja dodatnih nivoa garaže bi dozvolila izgradnju i većeg broja manjih stanova, koji su uvek u većoj potražnji, zato što urbanizam zahteva određeni broj parking mesta uz svaki stan.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/Beta/Cordon Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE