Troše "kao nikada": Kupuje se Poršei i stanovi od 4.000 EUR/m2

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Troše “kao nikada”: Kupuje se Poršei i stanovi od 4.000 EUR/m2

  Hrvatska obara rekorde u potrošnji, a poslednji podaci pokazuju da su komšije prvi put najviše potrošile u julu, a ne u avgustu kao što je to bio slučaj do sada.

  Zaključno sa 7. avgustom, građani Hrvatske potrošili su 113 milijardi kuna (preko 15 milijardi evra) više nego rekordne 2019. godine.

  Prodaja luksuznih automobila ide kao nikada do sada, a tu nije kraj, kupuju se stanovi, a da nisu počeli ni radovi na gradilištu, prenose hrvatski mediji.

  Pretposledjeg dana jula oboren je rekord u potrošnji. Izdato je računa u vrednosti 926 miliona kuna, (123 miliona evra), što je najveća potrošnja u jednom danu od uvođenja fiskalizacije.

  Tokom pandemijske 2020. godine građani su uštedeli više od 15 milijardi kuna pa sada troše, ističu ekonomisti.

  ”Na neki način su čekali da prođe ta neizvesnost oko krize da počnu da troše. Oporavak potrošnje i njen značajniji rast pozitivno deluje i na stanje u državnom budzetu s obzirom na prihode od PDV-a koji su njegova najznačajnija stavka”, objasnila je ekonomistaIva Tomić.

  U prvoj polovini godine kupljeno je gotovo 6.000 automobila više nego u isto vreme prošle godine a posebno dobro idu oni najluksuzniji (prodato je dvostruko više Poršea).

  Iako gradnja nije ni počela stanovi se već rezervisu uprkos ceni koja ide i do 4.000 evra po kvadratu.

  Neki su se već ohrabrili i na zaduživanje pa su nakon dugo vremena u junu počeli da rastu i gotovinski krediti koji se mogu dobiti i putem pametnog telefona.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE