Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TRI proverena saveta kako se izboriti sa usamljenošću i samoćom

  Dobri prijatelji nam pomažu u lošim vremenima i pomažu nam da živimo duže čak i sa hroničnim oboljenjem.

  Keli Harding je asistent na Univerzitetu u Kolumbiji u medicinskom centru u departmanu za psihijatriju. Godinama je negovala pacijente koji su za života postigli neverovatne profesionalne uspehe, no ipak – svoje poslednje dane proveli su sami i usamljeni. Čak i kada su imali posetioce, uglavnom obožavaoce, ti ljudi su im se divili sa distance, ali ih nikada nisu držali za ruku u teškim trenucima.

  Šta možemo da uradimo?

  Izgleda da je lek za usamljenost svuda oko nas. To je naš dom, naš komšiluk, naše radno mesto, naša škola i naši prijatelji i porodica. Ako poboljšamo pozitivne konekcije sa drugima u segmentima života koji su zanemareni, osećaćemo se bolje, živećemo duže i bićemo zdraviji.

  Evo tri načina kako to da izvedete, savetuje Keli:

  1. Vežbajte da budete ljubazniji

  Teže je da budete ljubazni prema sebi nego prema drugima, zato vežbajte ljubaznost sa drugim ljudima za početak. Mali gestovi su važni koliko i veliki gestovi i mogu poboljšati vaše raspoloženje. Tražite priliku da uradite nešto neočekivano lepo. Kupite prijatelju kafu ili cveće, udelite kompliment, ponudite se da prošetate komšijinog psa ili jednostavno pitajte prodavačicu u lokalnoj prodavnici kako je.

  1. Ostavite telefon

  Provedite svoje vreme kvalitetno sa ljudima uživo a ne preko kamere. Posvetite svu pažnju dok ste sa prijateljem na kafi, osobi koja je preko puta vas – nemojte „čačkati“ telefon. To isto važi i kada ste sa vašim partnerom i decom.

  1. Idite na neki kurs ili naučite nekog nešto

  Učenje je navika koja se stiče tokom života i to je najbolji način da predupredite moždane funkcije i da se povežete sa drugima. Pogledajte koje se lokalne turističke dnevne ture nude u vašem gradu. Naučite nekoga da kuva ili kuvajte za druge. Zamolite prijatelje da vežbaju/trče sa vama.

  Izvor: BIZLife/Inc.com

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE