Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cene hrane

  Poznati lanac supermarketa KAŽNJEN jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje

  Poznati trgovinski lanac u Hrvatskoj proglašen je krivim i kažnjen zbog prodaje hrane štetne po zdravlje ljudi.

  Kako se navodi u ovonedeljnoj presudi, sanitarna inspekcija u gradiću Koprivnici izvršila je pregled tamošnjeg supermarketa Plodina i njihovog magacina i utvrdila da su „u promet stavljali zdravstveno neispravnu hranu, odnosno hranu štetnu po zdravlje ljudi“.

  Radilo se o soku „Fruiti Sensation 100% jabuka, 1L, najbolje upotrebiti do: 11.01.2025, L1934G1, U prodaji u Republici Hrvatskoj: Plodine“.

  Zvaničnom analizom soka od jabuke u ovlašćenoj laboratoriji Nastavnog zavoda za javno zdravlje dr Andrija Štampar prošlog juna utvrđena je veća količina patulina od dozvoljene. Patulin je, inače, veoma važan sastojak prirodnih sokova od jabuke.

  trgovinski lanac

  Kolica, supermarket, market, trgovinski lanac(Unsplash)

  „Tako je Plodine stavio u promet nezdravu hranu koja sadrži zagađivače koji prelaze maksimalno dozvoljene količine propisane propisima koji regulišu oblast zagađivača“, navodi se u presudi.

  Plodine su kažnjene sa 2.400 evra, a odgovorno lice u preduzeću mora da plati kaznu od 600 evra. Moraju da plate i 30 evra prekršajnih troškova, piše Danica.hr.

  Patulin višestruko štetan

  Patulin je jedan od mikotoksina, a proizvode ga određene vrste plesni. Dokazano je da je toksičan za mnoge žive organizme, a simptomi akutne toksičnosti su uznemirenost, u nekim slučajevima grčevi, otežano disanje, kongestija pluća, edem i ulceracija, hiperemija i distenzija gastrointestinalnog trakta.

  U slučaju subakutne i subkronične toksičnosti najčešći simptomi su poremećaji u gastrointestinalnom traktu sa pojavom ulceracija, nadimanja i krvarenja, a kod visokih doza i promene u funkciji bubrega, ističu iz Hrvatske agencije za hranu.

  Zbog nedovoljnog znanja o kancerogenosti patulina, Međunarodna agencija za istraživanje raka svrstala ga je u grupu 3 (ne može se klasifikovati). Trenutno važeći, privremeni maksimalni podnošljivi dnevni unos patulina je 0,4 µg/kg.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife/Danica.hr

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE