Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trg KONAČNO otvoren, a KOŠTAĆE…manje od ugovorenog

  Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda objavila je Ugovor za radove na uređenju Trgu republike, prema kome je ugovorena neto vrednost radova 768.262.900,91 dinar, sa rokom završetka od 420 dana od uvođenja izvođača u posao.

  Radovi na preslaganju kocki na kolovozu oko Trga koji su završeni danas izvedeni su o trošku izvođača radova, a Direkcija već sada raspolaže sigurnim podacima da će cena radova po konačnom obračunu biti niža od ugovorene, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

  Obaveza izvođača radova bila je i da obezbedi tehničko osoblje i tehnički kapacitet koji će biti angažovani 24 sata za sve vreme realizacije ugovora.

  Kvalitet izvedenih radova obezbeđuje se sa dodatnih 76,8 miliona dinara vrednom bankarskom garancijom za otklanjanje nedostataka u garantnom periodu, koja će važiti tri godine.

  Kocke, svetiljke, stabla…

  Rekonstruisana je površina od blizu 1,5 hektara, sa koje je uklonjeno preko 150 žardinjera i betonskih kocki u cilju dobijanja otvorenog multifunkcionalnog i pristupačnog prostora, navodi se.

  Na čitavom prostoru Trga ugrađene su kamene ploče i kocke različitih dimenzija, kako bi se razdvojile saobraćajne i pešačke površine. Novo javno osvetljenje, osim funkcionalne, ima i dekorativnu namenu, a boje i intenzitet svetla pogodni su za različite manifestacije.

  Na pešačkom delu trga ugrađeno je 4.609,6 kvadratnih metara granitnih ploča tipa „tonalit” i 4.383,69 kvadratnih metara kocki od jablaničkog granita. Na saobraćajnim površinama trga ugrađeno je 4.009,81 kvadratni metar kocki od jablaničkog granita koji se koristi za uređenje trgova u regionu.

  Ispod saobraćajnice se nalazi preko metar nosivih slojeva, što omogućava planiranu frekvenciju vozila preko Trga Republike.

  Za osvetljenje je ugrađeno je više od sto novih svetiljki, koje su predviđene za rad u sistemu daljinskog upravljanja i kontrole javnog osvetljenja. Nova javna rasveta obezbeđuje osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana platoa, scensku i dekorativnu rasvetu, osvetljenje Spomenika knezu Mihailu i saobraćajnog potesa Kolarčeva-Makedonska.

  Na pešačkim delovima Trga zasađeno je 27 novih stabala i zajedno sa već postojećim, tako da se sada na Trgu nalazi 53 stabla na potesu Vasina-Makedonska-Kolarčeva.

  Tokom radova restauriran je postament spomenika knezu Mihailu i četiri kandelabra uz njega. Radovi na čišćenju i konzervaciji same konjaničke skulpture nisu bili predmet ovog ugovora, te se posao obavlja kroz zasebnu javnu nabavku u kojoj je u toku procedura zaključenja ugovora sa odabranim ponuđačem.

  Tokom uređenja zamenjeno je i rekonstruisano oko 250 metara vodovodnih i kanalizacionih cevi, kao i elektroenergetska i telekomunikaciona mreža.

  „Sigurica“: Cena ispod dogovorene

  Projekat rekonstrukcije Trga Republike urađen je prema prvonagrađenom radu na urbanističko-arhitektonskom konkursu sprovedenom 2015. godine, a javna nabavka za izvođenje radova sprovedena je sredinom prošle godine.

  U otvorenom postupku javne nabavke ponude su dostavila dva ponuđača, od kojih je Strabag bio povoljniji i sa kojim je zaključen ugovor za uređenje Trga Republike, navodi se u saopštenju.

  Do kraja godine, Direkcija će sa izvođačem napraviti konačan obračun cene kada se utvrde svi viškovi i manjkovi radova kao i nepredviđeni radovi. Direkcija već sada raspolaže sigurnim podacima da će cena radova po konačnom obračunu biti niža od ugovorene, navodi se u saopštenju.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE